Hrvatska ekspedicija u alpinističkom projektu “Khan Tengri 2014”

16.07.2014.

Članovi Riječkog alpinističkog kluba u osvajanju "Vladara neba"

U organizaciji Riječkog alpinističkog kluba i alpinističkog odsjeka PD Željezničar iz Zagreba u pripremi je jedna od najambicioznijih ovogodišnjih hrvatskih ekspedicija koja uključuje i međunarodnu suradnju - "Khan Tengri 2014.". Cilj ekspedicije je odlazak u srce velikog planinskog lanca Tien Shan, na razmeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine.

Glavni cilj ekspedicije Khan Tengri, po mnogima je jedna od najljepših planina na svijetu čije ime na jeziku uighur u prijevodu znači “Vladar neba”. Sa 7010 metara visine drugi je po veličini vrh masiva Tien Shan, te je ujedno i najsjeverniji sedamtisućnjak na svijetu. Do njegovog vrha ne postoji lagani uspon, što znači da je i najpopularnija ruta, tzv. Zapadni greben ili Pogrebietsky smjer, tehnički zahtjevan i nosi visoku ocjenu 5a po ruskom sistemu ocjenjivanja, te obuhvaća većinom penjanje po strmijem snježnom, ledenom i stjenovitom terenu.

Ovo će biti prvi puta da Hrvati pokušavaju ispenjati Khan Tengri, i prvi put da jedna hrvatska alpinistička ekipa ide na područje ledenjaka Engilček koji s kirgistanske strane okružuje Khan Tengri. Kako se na tom području nalaze i mnogi drugi vrhovi, jedan od ciljeva ekspedicije je pored uspona na Khan Tengri ostvariti alpinistički uspon i na jedan od slabije poznatih pettisućnjaka u okolici. Specifičnost ekspedicije je “tehnička” zahtjevnost planiranih penjačkih uspona na velikoj nadmorskoj visini, koja će biti dodatno otežana planom penjačke ekipa da sama postavlja logore i izvodi logistiku uspona. Ekipu stoga sačinjava četvoro iskusnih hrvatskih alpinista koji će se u logističkom smislu pridružiti slovenskom timu iz Ljubljane, što ujedno predstavlja i jednu od rijetkih takvih međunarodnih suradnji posljednjih dvadeset godina.

Ovaj četveročlani riječko-zagrebački tim obiluje iskustvom. Zajedno knjiže više od 600 savladanih alpinističkih i dugih sportsko-penjačkih smjerova, a tijekom priprema zadnjih pola godine članovi su između ostalog ispenjali nekoliko alpinističkih smjerova u snijegu i ledu, te suhim stijenama.

Vedrana Simičević jedina je djevojka u hrvatskoj ekipi. Instruktorica je alpinizma; dva puta dobitnica nagrade HOO za sportski poduhvat godine i dva puta u najboljoj ženskoj sportskoj ekipi u izboru sportskih novinara. Uz nju ekipu čine njen kolega iz Riječkog alpinističkog kluba Bojan Novak, te Rene Lisac i Krešimir Milas iz zagrebačkog AOŽeljezničar.

 

Ciljevi ekspedicije su:

- uspon na Khan Tengri (7010m), po Zapadnom grebenu

- uspon na neki od vrhova u okružju ledenjaka Engilček o kojima ne postoji puno

dostupnih informacija

- skupljanje logističkih informacija o ovom dijelu Tien Shan masiva u cilju olakšavanja

budućih hrvatskih ekspedicija

- snimanje filma

 

Ekspedicija bi u Kirgistan trebala krenuti 19. srpnja, a povratak je predviđen za 15. kolovoza

2014. godine. Planirani boravak na ledenjaku Engilček je 20 dana. Pomažu im Grad Rijeka, Primorsko-goranska Županija, JGL i DM.