Treći komplet u centru grada

16.02.2018.

Četiri nova poluukopana spremnika za otpad postavljena u Zanonovoj ulici

Grad Rijeka i KD Čistoća postavili su četiri nova poluukopana spremnika na križanju Zanonove ulice i Rive u Rijeci, što je treći ovakav komplet u centru grada.

Grad Rijeka i KD Čistoća postavili su četiri nova poluukopana spremnika na križanju Zanonove ulice i Rive u Rijeci, što je treći ovakav komplet u centru grada.

Naime, prva četiri polukopana spremnika postavljena su tijekom 2016. na Rivi 1, nasuprot autobusnog kolodvora na Žabici, a 2017. godine spremnici su postavljeni i na adresi Riva Boduli 1.

Tri spremnika, zapremine 3,0 m³, namijenjena su prikupljanju vrijednog otpada poput stakla i papira te plastične, metalne i tetra ambalaže, dok je jedan spremnik zapremine 5,0 m³ za preostali miješani komunalni otpad. Dva spremnika nalaze se s lijeve strane, a dva spremnika s desne strane Zanonove ulice. Spremnici su dio mreže poluukopanih spremnika koji se postavljaju u centru grada Rijeke, a svrha im je povećanje efikasnosti usluge te očuvanje okoliša.

Spremnici su, kao i svi do sada, ukopani više od polovice svoje visine u tlo. S unutarnje strane postavljena je nepropusna vreća koja se prazni po zapunjenju volumena. Spremnici su obilježeni već prepoznatljivim vizualnim identitetom – likovima Otpadnika – kao i svi ostali spremnici za otpad na području djelovanja KD Čistoća.

Prednost poluukopanih spremnika je u većem kapacitetu nego onih nadzemnih, što zahtijeva rjeđe pražnjenje, odnosno značajno manju potrošnju vremena, vozila, opreme i energenata. Osim toga, podzemnim skladištenjem osigurana je i niža temperatura koja višestruko usporava fermentaciju i razvoj uzročnika neugodnih mirisa te je kvalitetnim sustavom zatvaranja ujedno poboljšana higijena prostora, onemogućen pristup štetočinama kao i pomicanje i prevrtanje posuda, što je čest problem za vrijeme vjetrovitih razdoblja u gradu Rijeci. Naravno, nije nevažno istaknuti da je potrebna manja površina vrijednog gradskog prostora.