FOTOGALERIJA

06.09.2019.

Autotrolej predstavio prvih devet od 22 nova autobusa

Autor: Smiljana Radović Lagator

Na riječkom Korzu predstavljeno je prvih 9 od 22 nova autobusa Autotroleja, vrijednih ukupno 48,5 milijuna kuna te sufinanciranih sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na riječkom Korzu predstavljeno je prvih 9 od 22 nova autobusa Autotroleja, vrijednih ukupno 48,5 milijuna kuna te sufinanciranih sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Danas predstavljenih 9 vozila su solo niskopodni autobusi marke MAN, koji će se zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama moći koristiti i u gradu i u prigradu. Naime, radi se o dizelskim autobusima snage motora 235 kw, dužine 12 metara sa 36 sjedala i 80 putničkih mjesta. Sustav video nadzora sastoji se od četiri kamere za nadzor putničkog prostora, jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora. Vozila su vrijedna 15.525.000,00 kuna bez PDV-a odnosno 19,4 milijuna s PDV-om.

Na riječkom Korzu predstavljeno je prvih 9 od 22 nova autobusa Autotroleja, vrijednih ukupno 48,5 milijuna kuna te sufinanciranih sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.Projekt nabavke 22 nova autobusa ukupno je vrijedan 48.504.687,50 kn, od čega bespovratna sredstva čine 38 milijuna kuna. Bespovratna europska sredstva osigurana su iz Kohezijskog fonda EU, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Preostala sredstva potrebna za kupnju autobusa osigurat će se u državnom proračunu (oko 9,7 milijuna kuna), a ostalih 713,750,00 kuna osigurat će Autotrolej. Sva vozila koja se nabavljaju zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova.

Gradonačelnik Rijeke je istaknuo će ostalih 13 autobusa biti isporučeno tijekom listopada, a u idućoj godini će u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, a putem ITU mehanizma Europske unije, biti nabavljeno još 32 nova autobusa, što znači da će Autotrolej uskoro u svojoj floti imati 54 nova autobusa.

„Nabavkom novih 54 autobusa koja će biti isporučena u narednih godinu dana ukupna prosječna starost voznog parka će biti bitno manja, odnosno iznosit će šest godina te u tom kontekstu očekujemo manje kvarova i manje problema s novim autobusima,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Stvaranje preduvjeta za bolji javni prijevoz

Ministar mora, prometa i veza Oleg Butković kazao je kako je ministarstvo krajem 2017. godine krenulo u program nabavke autobusa za devet hrvatskih gradova, putem kojeg je osigurano 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Do sada je isporučeno 127 novih autobusa, od ukupno planiranih 187.

Na riječkom Korzu predstavljeno je prvih 9 od 22 nova autobusa Autotroleja, vrijednih ukupno 48,5 milijuna kuna te sufinanciranih sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.Direktor Autotroleja Alberto Kontuš istaknuo je kako je dolazak prvih devet novih autobusa velik dan za Autotrolej.

„Nabavka ovih autobusa za nas znači stvaranje preduvjeta da pružimo bolju uslugu našim korisnicima,“ kazao je Kontuš te je, odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo kako se rješava broj vozača potrebnih za održavanje linija te da će se i dalje raditi na optimizaciji voznog reda, kako bi se postigao što bolji omjer kvalitete usluge i njezine cijene.

Dobavljač novih devet autobusa je tvrtka Auto Hrvatska, u čije je ime glavni izvršni direktor Bogdan Tihava vozačima, građanima i posjetiteljima Rijeke i okolnih općina zaželio ugodnu i sretnu vožnju.

Uskoro nabavka još 32 autobusa

Nadalje, također sredstvima EU fondova odnosno kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka koju uz Rijeku čini još devet okolnih gradova i općina, nabavit će se još 32 nova autobusa, a riječ je o 7 zglobnih, gradskih, dizel vozila, 10 dizel minibuseva, te još 15 solo vozila, od čega će 10 solo vozila biti pogonjena na stlačeni prirodni plin (SPP), a 5 solo vozila bit će dizel.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 63.7 milijuna kuna (bez PDV-a), s tim da će 85 % sredstava niti osigurano bespovratno putem Kohezijskog fonda EU, a 15% sredstava osigurati će KD Autotrolej.

Treba reći i da je Autotrolej posljednjih godina nabavio čak 40 novih autobusa na stlačeni prirodni plin vrijednih gotovo 74 milijuna kuna. Sa navedenim vozilima smanjena je emisija CO2 u atmosferu za oko 1.400 tona na godišnjoj razini, a time su ostvareni ciljevi iz Povelje gradonačelnika, vezane uz smanjenje emisije stakleničkih plinova.