Muzej grada Rijeke

06.03.2019.

Aukcijom slika Maura Stipanova prikupljena sredstva za kupnju bronhoskopa Dječjoj bolnici

Humanitarna aukcija slika riječkog umjetnika Maura Stipnova, održana 1. ožujka u Muzeju grada Rijeke, u suradnji s Klinikom za pedijatriju riječkog KBC-a i Hrvatskom liječničkom komorom, završena je uspješno. Želja je bila svih sudionika aukcije prikupiti sredstva kojim će se moći kupiti uređaj bronhoskop, prijeko potreban u liječenju dišnih teškoća djece, vrijedan 79 tisuća kuna.

U Muzeju grada Rijeke u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine otvorena je izložba slika Maura Stipanova koju je autor nazvao „Šetnja/Passeggiata“. Stipanov potječe iz fijumanske obitelji koja je svojevrstan gradski fenomen – slikali su i djed i otac i stric. On sam je već pola stoljeća riječka likovna činjenica. O tomu svjedoče brojne izložbe kojima se predstavio kao autor trajne sklonosti eksperimentima bojom i formom. Nova izložba donosi neizlagan ciklus riječkih prizora koje su nastajale u dojmljivom rasponu između 1973. i 2018. godine.

Na aukciji je prodano 17 ulja na platnu, čime je ukupno prikupljeno 98 tisuća kuna. To znači da će Odjel dječje anesteziologije na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje Dječje bolnice na Kantridi uskoro dobiti uređaj što će poslužiti u liječenju najmlađih pacijenata.

Organizatori aukcije  zahvaljuju svima koji su odlučili sudjelovati u događaju na pokazanom humanom licu. Nije tajna - bez naših najmlađih i bez skrbi za njih u posebno osjetljivim trenucima, što uopće oko nas ima smisla?