Kreativno okupljanje umjetnika posvećeno Tomislavu Gotovcu

20.09.2017.

Art kamp Empeduja: Plaža Bivio sutra se proglašava plažom Antonija Lauera

Autor: Smiljana Radović Lagator

Ovogodišnje kreativno okupljanje umjetnika u Rijeci, treći po redu Art kamp Empeduja, održava se 21. rujna 2017. u Beach baru Empeduja na Biviju i u potpunosti je posvećen stvaralaštvu Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija Lauera. Manifestacija predstavlja uvod u veliku retrospektivnu izložbu performera i konceptualnog umjetnika Tomislava Gotovca „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“, koja se 22. rujna otvara u novim prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) u kompleksu Benčić.

Plaža Bivio

Uz nekoliko pozvanih umjetnika koji će boraviti u Rijeci i na plaži Bivio stvarati svoje radove, na sudjelovanje u art kampu pozvani su i drugi umjetnici. Za trajanja Art kampa Empeduja plaža Bivio proglašava se plažom Antonija Lauera.

Art kamp Empeduja trajat će od 12 do 2 sata, s time da će se u podne 'odigrati' službeno proglašenje plaže Bivio plažom Antonija Lauera, dok će se u isto vrijeme Damir Čargonja Čarli izvesti performans skidanja i postavljanja spomen-ploče Gotovcu u Laginjinoj ulici. Naime, u toj ulici Antonio Lauer živio je tijekom ljeta 2005. i napravio rad „Ljeto u Laginjinoj 23“, koji će biti prezentiran na Gotovčevoj retrospektivi u MMSU.

Program uključuje niz performansa, projekciju filmova redatelja Darka Bavoljaka "Glupi Antonio predstavlja“ i „Urbi et orbi", tribinu „Nahranite spomenike dok su živi“ o odnosu institucija spram umjetnika, a završava koncertom zagrebačke grupe Neon Lies.

"Riječkoj je sceni podario mnogo. S pravom se može reći da je, zapravo, svojim anarhističnim pristupom u izvedbi, erudicijom i kompetencijom, širokim poznavanjem povijesti umjetnosti te posebno povijesti svjetske kinematografije, tijekom svojih boravaka u Rijeci ujedno uticao na formiranje nekolicine današnjih riječkih umjetnika", piše kustosica Nadežda Elezović.

Tomislav Gotovac (Sombor, 9. veljače 1937. - Zagreb, 24. lipnja 2010.), bio je  filmski redatelj, glumac, performer, multimedijalni i konceptualni umjetnik. U Antonio G. Lauer ime je promijenio 2005. godine. Svojim uličnim akcijama i instalacijama, suradničkim projektima i performansima koje neformalno izvodi na riječkim ulicama i u Palachu, razgovorima o vizualnoj umjetnosti, povjesničarima umjetnosti te filmu, Antonio Lauer kao umjetnik riječkoj je alternativnoj sceni bio i mentor i drug.

Naime, riječka aktivističko-akcionistička umjetnička scena, okupljena oko tadašnjeg MMC-a Palach kao neformalna grupa performera, vizualnih umjetnika, glazbenika i intelektualaca, bila je riječko utočiše Tomislavu Gotovcu a.k.a Antoniju G. Laueru, još od 1998. kada pri put dolazi u Palach radi dogovora oko realizacije izložbe koja je, zbog NATO-ova bombardiranja Beograda 1999., odgođena. Od 1998. pa nadalje, razvija se prijateljstvo i suradnja Antonija Laurera s protagonistima riječke umjetničke scene.

U Art-kampu Empediju sudjeluju: Jasna Šikanja, Melita Sorola Staničić, Josip Pino Ivančić, Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Đorđe Jandrić, Milan Božić, Darko Bavoljak, Marijan Crtalić, Petra Brnardić, Zlatko Kutnjak, Tajči Čekada, Missi Mel Peša, Sendi Bakotić, V.D. Trokut, Ksenija Nakić Alfirević I Ana Čurčić (Frizerski salon Iva Gljiva), projekt Muzej nasilja i Neon Lies.

Voditelji programa: Damir Čargonja Čarli, Tajči Čekada

Kustosica: Nadežda Elezović

Produkcija: Art kamp Empeduja

Više o programu na mrežnim stranicama Art kampa Empeduja.