VIDEO

18.10.2019.

Antiizložba na Korzu: Potrebne konkretne akcije za izlazak djece iz kruga siromaštva

Autor: Damir Jevtić

Povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, udruga Centar za kulturu dijaloga na riječkom Korzu postavila je izložbu koja ukazuje na poraznu sliku socijalne nejednakosti među djecom te pogubni utjecaj siromaštva. Izložba se sastoji od praznih panela, osim prvoga koji nosi poruku „Treba li nam doista još jedna izložba u borbi za djetinjstva jednakih mogućnosti?“.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti jučer je na riječkom Korzu postavljena izložba koja ukazuje na poraznu sliku socijalne nejednakosti među djecom te na pogubni utjecaj siromaštva. Izložba se sastoji od praznih panela, osim prvoga koji nosi poruku „Treba li nam doista još jedna izložba u borbi za djetinjstva jednakih mogućnosti?“.

U Hrvatskoj 60 tisuća djece živi ispod praga siromaštva, a 20 tisuća zbog neimaštine nikad nije pohađalo izvanškolsku aktivnost. Svakom drugom siromašnom djetetu nedostupne su usluge osoba poput logopeda i drugih stručnjaka neophodnih za njihov razvoj, a nemaju ni mogućnosti za odlazak u kino, kazalište i muzej, kao ni na školske izlete ili izlete s obitelji.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti jučer je na riječkom Korzu postavljena izložba koja ukazuje na poraznu sliku socijalne nejednakosti među djecom te na pogubni utjecaj siromaštva. Izložba se sastoji od praznih panela, osim prvoga koji nosi poruku „Treba li nam doista još jedna izložba u borbi za djetinjstva jednakih mogućnosti?“. U Rijeci 500 djece živi ispod razine siromaštva, a program udruge Centar za kulturu dijaloga „Moje mjesto pod suncem“ jedini je program u Rijeci koji sustavno radi s pedesetak djece koja žive ispod praga siromaštva, svakodnevno im pružajući pomoć u učenju kroz niz radionica te kulturne i sportske sadržaje. Ovom akcijom želi se apelirati na javnost zbog pogubnog utjecaja socijalne nejednakosti među djecom te da zajednica rješavanju ovoga problemu pristupi konkretnim aktivnostima i smanji socijalno raslojavanje najmlađih pripadnika našega društva, gradeći društvo jednakih šansi u kojem sva djeca imaju priliku za uspjeh na temelju svojih sposobnosti, a ne konteksta u kojem žive.

Okupljenima na Korzu obratili su se Ana Karakaš i Zoran Grozdanov iz Centra za kulturu dijaloga, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, a podršku programu dali su glumica HNK Ivana pl. Zajca Jelena Lopatić te glazbenik Zoran Badurina iz riječke grupe Jonathan.