Udruga Škatula

23.10.2015.

ACT mobile zine tour

Udruga Škatula u suradnji s knjižnicom Tabula Rasa iz Čakovca razmišlja o naslijeđu fanzina i o tome što danas predstavlja ovaj kulturološki fenomen. Radionica i diskusija će se održati u četvrtak, 29. listopada, u OKC Palach s početkom u 18 sati.

Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa djeluje od 2003. godine u Čakovcu kao mjesto otvorenog karaktera, mjesto za diskusije, radionice i druge aktivnosti, javna je i dostupna svima te sadrži specijaliziranu građu. Dio knjižnične građe je i veliki arhiv fanzina od preko 2000 raznih izdanja iz cijelog svijeta koji su grupirani prema abecedi i dijelovima svijeta iz kojih dolaze.

Shvativši važnost nezavisnog izdavaštva i fanzinske scene koja je najveći razvoj doživjela devedesetih godina, odnosno fanzina kao važnog kulturološkog fenomena i sredstva komunikacije na nezavisnoj sceni, čitaonica je odlučila digitalizirati fanzine i postaviti ih u online bazu otvorenu za javnost na domeni www.fanzini.hr. Na taj se način stvara javna kolekcija dostupna svima tj. projekt u kojem mogu participirati svi zainteresirani. Stoga je ova turneja zamišljena kao upoznavanje zainteresiranih s fanzinaškom građom i onime što je ona značila nekad te što danas znači biti fanzinašem.

Diskusija: "Fanzini i nezavisno izdavaštvo kao kulturološki fenomen" na kojoj će se okupiti sudionici nezavisne scene te kroz diskusiju povezati nezavisne knjižnice, projekt digitalizacije fanzina, lokalnu fanzinsku scenu te razvoj i utjecaj fanzinske subkulture. Razgovor će voditi Sebastijan Brumec, ACT Čakovec

Radionica skeniranja fanzina: svi zainteresirani mogu donijeti vlastite primjerke ili pregledati te obraditi dio neobrađenog arhiva knjižnice i skenirane ih uploadati direktno u online bazu fanzini.hr.

U sklopu izložbe fanzina predstavit će se dio građe s naglaskom na fanzine.

Nakon radionice će uslijediti prigodna punk rock slušaonica klasika osamdesetih i devedesetih godina.