U subotu prigodna prodaja mimoza

17.01.2019.

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice

Autor: Smiljana Radović Lagator

U subotu, 19. siječnja od 9,30 do 13 sati na Korzu će se obilježiti 11. dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora. Na prigodnom štandu građani će moći doznati informacije o načinu prevencije raka vrata maternice te ostalih tumora, a prigodnom prodajom mimoza po simboličnim cijenama skupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige protiv raka PGŽ-a na promicanju znanja o raku.

U subotu, 19. siječnja od 9,30 do 13 sati na Korzu će se obilježiti 11. dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora. Na prigodnom štandu građani će moći doznati informacije o načinu prevencije raka vrata maternice te ostalih tumora, a prigodnom prodajom mimoza po simboličnim cijenama skupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige protiv raka PGŽ-a na promicanju znanja o raku.

Rak vrata maternice bolest je koja se može spriječiti cijepljenjem, odnosno jednostavno otkriti u ranom stadiju.

Nažalost, još je uvijek neopravdano visoki pobol od raka vrata maternice, koji se često javlja u mlađoj dobi, te vrlo često u stadiju kada su mogućnosti liječenja ograničene. Upravo iz tog razloga, cilj akcije je podsjetiti na važnost prevencije i redovitih ginekoloških pregleda.

Ginekološki pregledi

„Prošla sam put bolesti i još sam tu, i nadam se da ću biti još dovoljno dugo da mogu pozvati sve žene i djevojke da ne čekaju poziv Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a na preventivne preglede, već same odu za ginekološki pregled. Neka nam ova treća subota u siječnju, kada se obilježava Dan mimoza, bude podsjetnik na to da moramo redovito odlaziti na ginekološke preglede,“ kazala je Gordana Rena, u ime Lige protiv raka PGŽ te Kluba žena liječenih od ginekoloških tumora „Mirta“, kojoj su se u pozivu svim Riječanima pridružili i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Rak vrata maternice čini 3% od ukupnog broja raka u žena, od kojega je prema podacima za 2015. godinu u Hrvatskoj oboljelo oko 280, a u Primorsko-goranskoj županiji 30, s time da je u našoj županiji nešto veći postotak oboljelih na sto stanovnika nego što je hrvatski prosjek.

Važnost edukacije o Humanom papiloma virusu, HPV-u naglasile su prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, te dr. Ani Mihaljević Ferari iz Lige protiv raka Primorsko-goranske županije. Neki oblici HPV virusa dokazano su uzročnik nastanka raka vrata maternice, ali i mnogih drugih zloćudnih tumora u žena i muškaraca. Putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja vrata maternice poziva žene do 49 godina da s ciljem otkrivanja HPV virusa svakih tri godina, a starije svakih pet godina, da učine papa-test. Novim Nacionalnim programom, koji je u pripremi, planira se, pored poziva na papa-testiranje, sve žene starije od 30 godina pozvati na testiranje na postojanje HPV virusa na molekularnoj razini.

Cjepiva protiv HPV-a

Danas postoje cjepiva koja mogu zaštiti od zaraze najčešćim oblicima HPV virusa koji uzrokuju rak (tipovi 16 i 18). Cjepiva su dostupna u Hrvatskoj, a od ove godine, osim za učenike 8. razreda, besplatno i za sve učenice i učenike srednje škole. Iz godine u godinu raste broj zainteresiranih za ovo cjepivo, pa se tako ove godine, kazala je Nataša Dragaš-Zubalj iz Odjela školske medicine NZJZ PGŽ-a, gledajući po broju potvrdno odgovorenih informiranih pristanaka, procjenjuje kako će se cijepiti oko tisuću mladih.

Neizmjerna je također važnost redovitih ginekoloških pregleda i ranog otkrivanja zaraze HPV virusom čime je omogućeno ranije liječenje i smanjenje mogućnosti dobivanja raka. Redovitim pregledima mogu se otkriti početne promjene, predstadiji raka ili se rak može otkriti u sasvim ranoj fazi kada je izvjesno potpuno izlječenje. Od kada je otkriveno cjepivo protiv infekcije HPV-om, razvoj bolesti moguće je spriječiti te u više od 80 posto slučajeva smanjiti pojavnost raka.

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora nastao je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i nevladine udruge “Zdrav(k)a”. Akcija se diljem Hrvatske održava svake godine na početku Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice.

Tagovi: