Međunarodni dan planetarija

11.03.2014.

Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka

Povodom Međunarodnog dana planetarija Astronomski centar Rijeka i ove je godine, u subotu 15. ožujka pripremio poseban program koji će se odvijati tokom cijelog dana. Ulaz u planetarij na taj dan bit će prigodnih 10 kuna za filmove i interaktivne prezentacije, a program u jedinom digitalnom planetariju u Hrvatskoj i šire podijeljen je na jutarnji i večernji. Jutarnji program donosi filmove i interaktivne prezentacije za djecu i odrasle, dok će u večernjem programu moći uživati studenti i odrasle osobe.

Program u digitalnom planetariju pod radnim nazivom Pet, a povodom pet godina rada Astronomskog centra Rijeka:

10 sati - Moj prvi pogled u nebo, interaktivna prezentacija

11 sati - Naša zvijezda Sunce, interaktivna prezentacija

12 sati - Kaluoka´hina – začarani greben, film

18 sati – Carstvo svjetlosti, film

19 sati – U potrazi za kometima, interaktivna prezentacija

20 sati – Dotaknuti rub Svemira, film

21 sat – Vodič noćnim nebom – zima, interaktivna prezentacija, + Tour pod vedrim nebom – vođeno predstavljanje noćnog neba laserom, uz dobre vremenske uvjete, u parku ispred planetarija.

Filmovi su sinkronizirani na hrvatski jezik.

Posjetitelji će moći pogledati prigodnu izložbu postera, slika, skulptura i drugih radova izrađenih od strane djece i odraslih tijekom posjeta Astronomskom centru Rijeka. Radovi će biti postavljeni u predprostoru planetarija i unutar dvorane planetarija.

Također, posjetitelji će moći vidjeti i izložbu pok. Borisa Mardešića, "Beskrajni svemir" gdje su predstavljene tri slike zajedničkog nazivnika Kozmički ciklus.

 

Povijest Međunarodnog dana planetarija

Ova se manifestacija obilježava od 1995. godine diljem svijeta i predstavlja priliku popularizacije svijeta planetarija i udruživanja strukovnih institucija. Ista organizacija broji oko 700 članova iz 35 različitih zemalja.

Riječki Astronomski centar, čiji je vlasnik Rijeka sport, obilježava ovu manifestaciju od 2010. godine. Također, ove godine Centar obilježava petu godišnjicu rada i do sada je u digitalnom planetariju bilo sinkronizirano osam filmova i to Pogled na planete, Vibrato, Utrka do Zemlje, Dva mala komada stakla, Misija: Mars, Dotaknuti rub Svemira, Kaluoka'hina – začarani greben i Carstvo svjetlosti. Također, u digitalnom planetariju posjetitelji su mogli pogledati live prezentacije Vodič noćnim nebom, Mala tijela Sunčevog sustava, Moj prvi pogled u nebo, Susret s astronomijom, Svemir: na vama je da ga otkrijete, Safari Sunčevim sustavom, Od Zemlje do Svemira, Mjesec u sjeni, Nebo ispod nas, 10 najzviježđa, 10 zašto volim astronomiju, Naša zvijezda Sunce, U potrazi za kometima. Do sada je program u prostoru riječkog planetarija pogledalo 49.500 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.