Održavanje međunarodne manifestacije

17.04.2012.

Tjedan tamnog neba u Astronomskom centru Rijeka

Astronomski centar Rijeka i ove godine organizira manifestaciju Tjedan tamnog neba i to u periodu od 17. do 20. travnja 2012. godine prezentacijom u Velikoj dvorani pod nazivom Ritam života – moderne tehnologije u funkciji razvoja i očuvanja okoline. Predavanje će držati predstavnici Udruge Cezar u suradnji s Astronomskim centrom Rijeka, Rijeka sport d.o.o., s početkom u 20 sati, odmah nakon projekcije redovnog filma u planetariju. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Posjetitelji će moći pogledati i izložbu „Najljepša astrofotografija“ pod pokroviteljstvom British Councila u Hrvatskoj u prostoru Centra. Podsjećamo da  je travanj 2012. godine proglašen Međunarodnim mjesecom astronomije.

Predavanje Ritam života – moderne tehnologije u funkciji razvoja i očuvanja okoline predstavit će ideje što svaki stanovnik planeta Zemlje može učiniti na individualnoj ili društvenoj razini da bi uskladio ritam života s prirodnim ritmom. Posjetitelji će se moći upoznati s novostima u primjeni tehnologije koja je u funkciji razvoja i očuvanja okoline, s novoizglasanim Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, s naprednim tehnologijama javne rasvjete koje omogućuju znatno smanjenje svjetlosnog onečišćenja i smanjenja potrošnje energije. Također, posjetitelji će moći dobiti savjete kako što racionalnije i učinkovitije trošiti energiju na individualnoj razini. Sastavni dio prezentacije bit će i kratki film koji će predstaviti kako bi naš svijet izgledao da vidimo golim okom ispušne plinove. U konačnici, sve će se posjetitelje potaknuti na razmišljanje o prekomjernoj potrošnji prirodnih resursa te na misao kako promjenom životnih navika i sami mogu pridonijeti razvoju i očuvanju okoline.

Manifestaciju Tjedan tamnog neba pokrenula je 2003. godine Međunarodna udruga Dark - Sky (International Dark-Sky Association – IDA), iako se problemom svjetlosnog onečišćenja bavi od svog osnutka, 1988. godine. Pod okriljem UNESCO-a u 2009. – Međunarodnoj godini astronomije (International Year of Astronomy – IYA), Američke astronomske unije te udruge Astronomi bez granica manifestacija se proširila po svijetu, dok je na inicijativu Zvjezdarnice Višnjan u Hrvatskoj  2001. godine osnovana Hrvatska udruga za tamno nebo - Croatian Dark Sky Association (CDSA).

 

S ciljem smanjenja svjetlosnog onečišćenja i očuvanja tamnog neba u svijetu su pokrenute akcije:

•          informiranja, educiranja i podizanja svijesti o pravilnom korištenju rasvjete;

•          pozivanja građana na gašenje nepotrebnih rasvjetnih tijela;

•          korištenja zasjenjenih (ekoloških) svjetiljka javne gradske rasvjete te kućanstva;

•          reguliranja i definiranja svjetlosnog onečišćenja zakonskim regulativama;

•          promoviranja tamnog neba kroz noćna promatranja uz teleskope.

 

„Najljepša astrofotografija“ naziv je izložbe koja će se moći pogledati u Astronomskom centru Rijeka sve do 15. svibnja 2012. godine. Izložba je organizirana u sklopu Festivala znanosti 2012. pod pokroviteljstvom British Councila u Hrvatskoj. Izložba sadrži djela autora najboljih astronomskih fotografija tijekom proteklih godina. Ovo natjecanje uključuje vrhunske astrofotografe, a organizira je Kraljevska zvjezdarnica u Greenwichu u suradnji s časopisom Sky at night. Izložba se sastoji od pobjedničkih pohvaljenih fotografija natjecanja iz proteklih triju godina, pri čemu svaka od njih predstavlja iznimnu vrijednost i kreativnost natjecanja.

O natječaju: natjecati se može svatko, a fotografije koje na grupu natjecanja Flickr stižu iz cijeloga svijeta snimljene su različitom opremom, od jednostavnih do profesionalnih fotoaparata, ponekad i uz pomoć najsofisticiranijih specijalnih teleskopa. Četiri su glavne kategorije fotografije – Zemlja i Svemir, Naš Sunčev sustav, Duboki Svemir i Mladi autori. Tri se posebne nagrade dodjeljuju za kategorije Ljudi i Svemir, Najbolji početnik i Najbolja fotografija robotskim teleskopom. Za svaku od navedenih tema svake godine stigne veliki broj izuzetnih fotografija čime se ostvaruje i osnovni smisao ovoga projekta: potaknuti inovacije u znanstvenom i estetskom smislu.

Više informacija potražite na nmm.ac.uk/astrophoto.

 

Više o svemu saznate na www.astronomski-centar-rijeka.hr i na www.rijeka.hr. Također, informacije se mogu pronaći i na Facebook stranici Astronomskog centra Rijeka.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1