Astronomski centar Rijeka 17. ožujka 2012.

15.03.2012.

Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka

Autor: Rijeka Sport d.o.o.

Treću godinu zaredom Astronomski centar Rijeka organizira Međunarodni dan planetarija, koji će se održati u subotu, 17. ožujka 2012. godine tijekom cijelog dana. Program uključuje projekcije filmova i live prezentacije, gostovanje režisera, producenta i scenarista filma Kaluoka'hina-začarani greben, Petera Poppa te koncert skupine Diamante Classics "Opera među zvijezdama".

Planetarij

Na programu su filmovi i live prezentacije iz redovnog fundusa Centra: Safari Sunčevim sustavom, Kaluoka´hina – začarani greben, Utrka do Zemlje, Nebo ispod nas, Dotaknuti rub Svemira. Između programa građani mogu obići planetarij uz stručno vođenje (Unutar planetarija).

Posebnost ovogodišnjeg Međunarodnog dana planetarija je gostovanje režisera, producenta i scenarista filma Kaluoka'hina - začarani greben, Petera Poppa, s početkom u 20,30 sati. Gospodin Peter Popp održat će predavanje o nastanku filma Kaluoka´hina – začarani greben koji je dobio svjetsku nagradu Animago award za 2005. godinu, a trenutno se prikazuje u redovnom programu Astronomskog centra Rijeka. Također, predstavit će i svoje iskustvo u radu s poznatim holivudskim glumcima i filmovima koje je stvarao. Veliku pažnju posvetit će predstavljanju rada za planetarije, odnosno na kupoli planetarija u 360°. Predavanje je na engleskom jeziku.

Također, posebnost je i koncert Opera među zvijezdama skupine Diamante Classics s početkom u . Na repertoaru su djela La Danza (Gioacchino Rossini), E lucevan le stelle (Tosca, Giacomo Puccini), O soave fanciulla (La Bohème, Giacomo Puccini), Song of the Moon (Rusalka, Antonín Dvořák).

Ulaz na koncert Opera među zvijezdama skupine Diamante Classics i predavanje Petera Poppa je besplatan, a cijena ulaznice filmova i live prezentacija u planetariju iznosi 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike, te 20 kuna za odrasle.

Navedena manifestacija održava se u sklopu Međunarodnog dana planetarija koji se obilježava od 1995. godine diljem svijeta s ciljem popularizacije svijeta planetarija i udruživanja strukovnih institucija. Više informacija o manifestaciji Day od Planetaria, na kojoj je upravo program Astronomskog centra Rijeka izdvojen i ove godine kao ogledni primjer osmišljavanja manifestacije u nekom planetariju.

Raspored programa

 

SAT

PROGRAM

MJESTO

11.00 – 11.30

„Safari Sunčevim sustavom“ live prezentacija za djecu

digitalni planetarij

11.30 – 12.00

„Unutar planetarija“ vođeni obilasci planetarijem

digitalni planetarij

12.00 – 12.30

„Kaluoka'hina – začarani greben“ film

digitalni planetarij

17.00 – 17.30

„Utrka do Zemlje“ film

digitalni planetarij

17.30 – 18.00

„Opera među zvijezdama“ koncert skupine Diamante Classics

digitalni planetarij

18.00 – 18.30

„Nebo ispod nas“ live prezentacija

digitalni planetarij

19.00 – 19.30

„Dotaknuti rub Svemira“ film

digitalni planetarij

20.00 – 20.30

„Kaluoka'hina – začarani greben“ film

digitalni planetarij

20.30 – 21.00

Predavanje Petera Poppa „Stvaranje filmova za kupolu 360°“

velika sala/digitalni planetarij


„Pogled gore: astronautika“ stalna postava izložba maketa

velika sala

Više informacija o Astronomskom centru Rijeka, kao i programu povodom Međunarodnog dana planetarija pogledajte na www.rijekasport.hr te na Facebook stranici Astronomski centar Rijeka.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1