RIJEČKA PREZENTACIJA NOGOMETNE MOĆI

08.04.2013.

Žnk Rijeka Jack Pot - Žnk Pregrada 8:0

Autor: Gordana Hajtic

Sve od nesretnog jesenskog poraza kontra Osječanki na domaćem travnjaku Krimeje nisu riječke nogometašice prezentirale igru kakvom su s travnjaka u Dražicama otpuhale nesretne gošće iz Pregrade.

Rijeka Jack Pot

Baš kao bura koja je neumorno "udarala" po kvarnerskom bazenu izabranice Roberta Krznarića prohujale su 14. kolom Prve HNLŽ, ostvarivši zasigurno jednu od najljepših i najvećih pobjeda u elitnom razredu hrvatskog ženskog nogometa.

Možda su u "praznom hodu" između otklanjanja tehničkih poteškoća i konačnog izlaska na teren u svlačionicama poslušale onu poznatu: "Ne, ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna. Ne, ne mogu mi ništa, ne mogu mi ništa sve prirodne sile i sav njihov bijes, ne mogu mi ništa ni žega ni kiša, na krilima vjetra ja nastavljam ples."

Bilo kako bilo, od samog početka bilo je jasno da će neuobičajeno velik broj gledatelja na stadionu NK Rječine vidjeti sjajnu promociju ženskoga nogometa, pregršt prigoda, trke, borbe i prekrasnih zgoditaka, gdje bi se i tročlana komisija vrlo teško složila u odabiru najboljega.

Već u ranoj fazi susreta led je probila jedna od najiskusnijih te tako dala dodatan, i ovako jak, vjetar u leđa ostatku ekipe. Raspoložena i rastrčana Horvat u 5. minuti daje idealnu loptu iza leđa gostujuće obrane, akciju sjajno prati Juko i malo iskosa šalje loptu u bliži kut perspektivne golmanice Pregrade i treće vratarke nacionalne selekcije.

Nije publika mogla mirno sjediti na svojim mjestima tokom svih devedeset minuta, jer golovi i fantastične prigode nizali su se kao na traci pa je tako najveće "zatišje" trajalo tek desetak minuta. Upravo toliko poslije vodstva u veznom redu domaćih ponovno se najbolje snalazi Horvat, oduzima loptu te gotovo identično na boku upošljava odličnu Stipančević, a riječka reprezentativka eurogolom pogađa suprotne rašlje!

Samo dvije minute kasnije bok ponovno probija Stipančević i u srcu kaznenog prostora pronalazi Juko, koja pak nezgodno puca iz poluvoleja, no golmanica je ovoga puta ipak na pravome mjestu te stiže anulirati još jednu promjenu na semaforu.

Nije prošlo puno, a opet je u akciji Juko. Ovoga puta u prostor odlično upošljava Valušek, koja vara igračicu na leđima i malo iskosa, gotovo na točki jedanaest metara, vraća Juko, ali golmanica još jednom sjajno stiže pokriti drugu vratnicu.

Igrala se 23. minuta kada je skraćeni korner poslije prekršaja na Valušek izvela Stipančević, a u skoku je nadmoćno najviša bila Juko te loptu neobranjivo poslala u mrežu, po drugi se put upisavši u listu strijelaca. Uslijedilo je maleno zatišje, a potom ponovno Juko s 20-ak metara silovito oprobava udarac, ali lopta isto tako silovito odlazi - preko gola.

Nije trebalo dugo čekati na novo veselje riječkih igračica. Morožin se u 36. minuti oslobađa čuvarice i nesebično dodaje usamljenoj Valušek na drugoj stativi, a mlada Horvat između gostujućih vratnica još jednom mora potpisati kapitulaciju.

U 41. minuti vidjeli smo i prvi pokušaj udarca na gol Martine Jerbić; iz slobodnog udarca okušala se kapetanica Mateja Mužar, ali bio je to lak posao za mladu golmanicu. Minutu prije kraja prvog dijela susreta Riječanke su pokazale da mogu i s deset igračica – dok se pored aut-linije Stipančević ukazivala pomoć poslije neugodnog starta Brodar, Morožin je na ubacivanje kapetanice Jurić s loptom praktički ušetala u gol, dokazavši time neprijepornu klasu i konstantu.

Poslije ponešto slabijeg ulaska u drugo poluvrijeme, igračica s brojem 11 na leđima, odlična Morožin, u jedanaestoj minuti drugog dijela razbija kratkotrajnu monotoniju i preko glave, gotovo pa škaricama, iznova povisuje rezultat.

Četiri minute nakon toga Rijeka ponovno diše punim plućima – prvo Jurić opasno prijeti iz slobodnog udarca, a dvije minute potom, ovaj put s druge strane travnjaka, oštro nabacuje u kazneni prostor gošći, ali u sredini je za malo kratka Juko. Lopta se odbija od obrane Pregrađanki, ali bez prevelike opasnosti za promjenu rezultata.

U 69. minuti jedna od najtalentiranijih mladih hrvatskih igračica Martina Čop lukavo krade loptu u šesnaestercu, a prije novog povećanja vodstva svoju vršnjakinju stiže i upitati koju će stranu izabrati, da bi ju potom prevarila i loptu joj provukla “kroz uši”. Nedugo zatim ponovno je “u elementu” isti akter, opasno puca slabijom nogom gotovo s trideset metara, ali njezin udarac odsjeda malo iznad grede.

Konačan rezultat, kao šlag na tortu, postavlja ponovno Valušek. Akciju je povukla Juko, u sredini pronašla potonju, no njezin se udarac iznova nespretno odbio do Juko. Ona, pak, na rubu kaznenog prostora primjećuje Jurić, njezin pokušaj golmanica nakratko odbija, ali samo ponovno do Valušek, koja drugu prigodu ne propušta te rutinski zabija za finalnih, visokih 8:0.

Ostvarenje riječkih nogometašica tim je veće nakon posrtaja u prošlome kolu, kada su protiv slabašnog Marjana izvukle tek bod, reklo bi se, siromašan kao poraz. Riječanke su ovaj vikend pokazale veliko srce, borbenost, karakter i nadigravanje pa se možemo samo nadati kako će ovakva lijepa prezentacija nogometne igre postepeno postati pravilo, a ne - vijest.

Sigurno je kako je ekipa koju je okupio Krznarić sposobna za mnogo više no što se ostvarilo što u igračkom, što rezultatskom smislu ove sezone, a ostaje samo za vidjeti hoće li se uzlet nastaviti i u sljedećem kolu, kada u Rijeku pristiže zagrebački Dinamo.

 

Igralište Nk Rječina - Dražice

Suci: Frković (Gospić), 1. pom.Radošević (Gospić), 2. pom.Mađarić (Vrsar)

Žuti kartoni:Gregurić, Mužar, Vuković (Pregrada); Morožin, (Rijeka JP)

Crveni kartoni:-

RIJEKA JP: Jerbić(g) ('72 Herc), Horvat ('79 Konestabo), Čop, Klarić, Juko, Jurić (c), Morožin, Mrakovčić, Valuše...

k, Stipančević, Turkanović ('52 Sudan)

PREGRADA: Horvat (g), Brodar, Babogredac, Šajfar, Vuković, Šćukanec-Hopinski, Smrečki ('46 Leskovar), Krog, Mekovec, Mužar, Gregurić