Riječki alpinistički klub

12.06.2019.

Zero Memorijal: Penjačko natjecanje za vikend u centru grada

Jedanaesti put zaredom Riječki alpinistički klub organizira tijekom ovogodišnjih Dana Sv. Vida tradicionalni Zero Memorijal - jedino hrvatsko penjačko natjecanje koje se održava u centru grada.

Sv. Vid Zero Memorijal

Tijekom 15. i 16. lipnja 2019. na Trgu 111. brigade kraj Korza će ponovo „niknuti“ velika umjetna stijena – tzv. „bolder“ - na kojoj će snage odmjeriti neki od najboljih hrvatskih sportskih penjača i penjačica. U subotu 15. lipnja, u vremenu od 10:00 do 14:00 sati, umjetna stijena će biti otvorena i za građane koji će moći isprobati penjanje uz nadzor i savjete članova RAK-a. Popodnevni sati subote rezervirani su za natjecanja seniora. Tijekom nedjelje 16. lipnja održavat će se natjecanja za mlađe uzraste i juniore.

Zero memorijal

Članovi RAK-a veliku umjetnu stijenu na samom Korzu prvi su puta podignuli još 2001. godine, te to sporadično nastavili činiti još nekoliko idućih godina. Natjecanje je zbog svoje atraktivne lokacije u centru grada i dobre atmosfere ubrzo postalo iznimno popularno među hrvatskim penjačima svih generacija, pa bi se na njemu znalo okupiti više desetaka natjecatelja iz svih dijelova Hrvatske.

Od 2008. godine natjecanje postaje stalna tradicija i nosi ime Zehriada Vikića, riječko-delničkog alpinista i člana RAK-a koji je tragično stradao u Julijskim alpama. Dvodnevna manifestacija je u nekoliko izdanja bila i službeno natjecanje Hrvatskog kupa u sportskom penjanju, te se proširila i na sve kategorije mlađih uzrasta. Za gledatelje su posebno atraktivna finalna natjecanja seniorskih kategorija koja se najčešće održavaju tijekom večernjih sati, pod reflektorima. Svoju priliku da isprobaju umjetnu stijenu vođeni savjetima riječkih penjača svake godine dobiju i građani.        

Zbog svega navedenog Zero Memorijal je postao jedna od najprepoznatljivijih riječkih gradskih manifestacija tijekom Dana sv. Vida. Zero Memorijal svake godine rezultira i sve većim interesom djece i mladih za sportskim penjanjem, koje od 2020. postaje olimpijski sport.