Reakcije navijača zemalja polufinalista

11.07.2010.

Unatoč porazu Urugvaj slavi, Njemačka u prigušenom raspoloženju

Njemački navijači proslavili su osvajanje trećeg mjesta na svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi relativno mirno u usporedbi s ranijim utakmicama svog nacionalnog tima, priopćila je policija u Bavarskoj.

Njemacka Urugvaj navijaci

U Nuenbergu je oko 5.000 navijača izišlo na gradske ulice nakon što je Njemačka porazila Urugvaj sa 3:2 u borbi za treće mjesto. Brojni navijači formirali su automobilske kolone slaveći pobjedu, no opća je ocjena da je atmosfera puno mirnija nego nakon ranijih uspjeha njemačke reprezentacije.

U Muenchenu gradske su ulice bile pune automobila s navijačima koji su proslavljali uspjeh svoje nogometne vrste.

Bavarski premijer Horst Seehofer čestitao je nacionalnom timu na ostvarenom uspjehu na svjetskom nogometnom kupu u Južnoj Africi istaknuvši kako je riječ o "mladom i obećavajućem timu koji je igrao fantastičan nogomet i osvojio srca nogometnih poklonika diljem svijeta".

 

Unatoč tome što je njegova momčad izgubila u nogometnom dvoboju s Njemačkom za treće mjesto na svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi, Urugvaj u subotu slavi sportski uspjeh svog tima i visoki plasman među četiri najuspješnije nogometne nacije svijeta.

Iako je kod jednog broja navijača nešto opao entuzijazam kojim su popratili put svoje nogometne vrste u vrh svjetskog nogometa, brojni su poklonici nogometa izišli na ulice, okićeni plavo-bijelim bojama svog nogometnog tima, kako bi izrazili ponos i zahvalnost nogometnom izborniku Oscaru Tabarezu i njegovim igračima.


Dok se njemački nogometni tim penjao na pobjedničko postolje u Južnoj Africi Urugvajci su u svojim automobilima, okićeni nacionalnim zastavama, izišli na gradske ulice, i trubeći pozdravljali uspjeh svoje reprezentacije.

 

Očekuje se da će posebno svečano biti u ponedjeljak na dočeku urugvajskih nogometaša. Opća je ocjena koju se može čuti da je utakmica s Njemačkom bila jedna od najboljih na svjetskom nogometnom prvenstvu. Mnogi u Urugvaju ističu da je bilo riječi o sukobu Davida i Golijata. "Takav poraz i nije toliko bolan", ističu navijači koji su gledali utakmicu okupljeni na Asadu, tipičnom grill festivalu s obiljem mesa i vina.

Uspjeh na svjetskom nogometnom prvenstvu podigao je samopouzdanje ove male južnoameričke zemlje s 3,5 milijuna stanovnika, koja nije bila u polufinalu još od 1970. i koja je ovaj put ostavila iza sebe južnoameričke nogometne divove poput Argentine i Brazila.