Politika se ne smije miješati u rad nogometnih saveza

02.07.2010.

SP 2010: FIFA dala Nigeriji 48-satni ultimatum

Međunarodni nogometni savez (FIFA) u petak je objavio 48-satni ultimatum Nigeriji tijekom kojega bi tamošnja vlada morala povući sve svoje odluke kojima se miješa u rad Nigerijskog nogometnog saveza.

"Ako nigerijska vlada ne povuče svoje odluke, morat ćemo ju suspendirati. Odluku ćemo donijeti u sljedećih 48 sati", kazao je glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke.

FIFA ima striktno pravilo prema kojemu se politika ne smije miješati u rad nacionalnih nogometnih saveza.

S druge strane, nigerijska vlada imenovala je privremenu komisiju koja bi trebala reorganizirati nogomet u zemlji nakon odluke predsjednika Goodlucka Jonathana da na dvije godine povuče sve reprezentacije iz međunarodnih natjecanja. Na čelo te komisije postavljen je bivši tajnik Nigerijskog nogometnog saveza (NFF) Mammud Kadiri, a u njoj su i dvojica bivših nigerijskih reprezentativaca, slavni Jay Jay Okocha i Samson Siasia. Ta bi komisija trebala početi s radom u ponedjeljak.

Između ostaloga, zadatak posebne komisije bit će i organiziranje novih izbora za čelne ljude NFF-a jer je vlada odlučila kako je sadašnjem predsjedniku Saniju Luli i njegovom izvršnom odboru istekao mandat.

Nakon neuspjeha nigerijske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici i osvojenog samo jednog boda u tri utakmice predsjednik Jonathan odlučio je na dvije godine zabraniti međunarodne nastupe svim nacionalnim momčadima.

Donji dom nigerijskog parlamenta je u međuvremenu u četvrtak donio rezoluciju u kojoj moli predsjednika da poništi svoju odluku.