ŠAH

02.11.2018.

Prvo otvoreno veteransko prvenstvo Hrvatske u šahu od 4. do 9. studenoga u Malinskoj

U Malinskoj će se od 4. do 9. studenoga prvi put održati pojedinačno veteransko prvenstvo Hrvatske u šahu, u organizaciji Šahovskog kluba „Draga“ iz Rijeke i Hrvatskog šahovskog saveza. Veteransko prvenstvo Hrvatske igra se kao jedinstven turnir u konkurencijama preko 50 godina i preko 65 godina starosti.

Šah

"Populacija osoba starije životne dobi sve je brojnija pa se i Europa i Hrvatska suočavaju s tim problemom. Osobama starije životne dobi sve se više posvećuje pažnja na razne načine pa su Šahovski klub “Draga” iz Rijeke i Hrvatski šahovski savez prepoznali taj trenutak te pokrenuli organizaciju 1. pojedinačnog otvorenog veteranskog prvenstva Hrvatske u šahu", navodi se u najavi organizatora.

Šahovski klub “Draga” iz Rijeke dokazao se nizom organizacija značajnih domaćih i međunarodnih natjecanja pa će i ovaj puta uz pomoć Općine Malinska i Primorsko-goranske županije, Grada Krka, Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza organizirati ovo natjecanje. Otvaranje natjecanja zakazano je za nedjelju 4. studenoga u 14,30 sati, a u 15 sati započinje 1. kolo. Igra se 7. kola koja započinju svakim danom od 15 sati osim ponedjeljka 5. studenoga kada su na rasporedu 2 kola sa početkom u 9 i 15 sati. Zadnje kolo igra se u petak 9. studenoga u 9 sati, a po završetku kola je proglašenje pobjednika.

Osim nagrada za prvu četvoricu, nagrade za najboljeg učesnika preko 65 godina te najbolje učesnice, prema odluci Hrvatskog šahovskog saveza prva četiri natjecatelja činiti će veteransku reprezentaciju Hrvatske na ekipnom veteranskom prvenstvu Europe što će se u ožujku 2019. godine održati u Hrvatskoj u Svetom Martinu na Muri. Svi mečevi biti će prenošeni uživo putem interneta.

Osim dosad odigranih otvorenih turnira „Zlatni otok Krk“, u Malinskoj je prošle godine održano i pojedinačno prvenstvo države za žene. Kako je veteranska populacija sve brojnija tako su i perspektive ovakvih natjecanja sve veće i u smislu turizma pa bi otok Krk i naš kraj mogao postati popularna destinacija za ovakve priredbe i na svjetskoj razini što bi zasigurno dalo veliki doprinos posjećenosti izvan udarnih termina turističke sezone.

Svaki početak je težak no za očekivati je da će ovo natjecanje postati tradicionalno te ući u kalendar natjecanja Hrvatskog šahovskog saveza, a naš kraj kao sredina koja ukazuje i brine o društvenom položaju osoba starije životne dobi.