IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije

23.01.2015.

Prezentirana atletika za osobe s invaliditetom

Autor: Smiljana Radović Lagator

Drugog dana Festivala osoba s invaliditetom, koji se održava u sklopu projekta "IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije", jučer je u Osnovnoj školi Gornja Vežica održan je praktični trening atletike za osobe s invaliditetom. Cilj projekta IRIS je dugoročno poboljšati integraciju djece s teškoćama u razvoju te unaprijediti kvalitetu njihovih života, ali i života njihovih obitelji i lokalne zajednice u kojoj žive .

Prezentirana atletika za osobe s invaliditetom

Mogućnosti bavljenja atletikom za osobe s invaliditetom prezentirao je prof. Zvonimir Brozić i iz Atletskog kluba "Srce" za osobe s invaliditetom, kojeg je 2006. godine Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Rijeka. Klub okuplja odrasle osobe s invaliditetom u cilju bavljenja sportom, rekreacije, natjecanja i aktivnog sudjelovanja u aktivnostima izvan obitelji, a tijekom osam godina postojanja njegovi članovi postigli su vrhunske rezultate.
 
Prof. Brozić naglasio je kako nije slučajno da se atletika naziva "kraljicom sportova" – radi se o vrhunskom sportu koji je iznimno prilagođen osobama s invaliditetom, jer nudi mnoštvo mogućnosti. Osobe s invaliditetom mogu se baviti trkačkim, skakačkim ili bacačkim disciplinama, a atletikom se mogu baviti osobe oštećena vida, u invalidskim kolicima, s intelektualnim poteškoćama i osobe s raznim vrstama amputacija.

Pokaznom treningu prisustvovali su učenici drugih razreda OŠ Gornja Vežica, učenici s teškoćama u razvoju te njihovi roditelji, kao i odgajatelji i nastavnici koji kroz projekt imaju mogućnost upoznati se s tehnikama rada s djecom s teškoćama u razvoju.

Prezentirana atletika za osobe s invaliditetomO tome kakvu promjenu u život osobe s invaliditetom može unijeti sport prisutnima je posvjedočila atletičarka Milka Milinković, jedina osoba na svijetu koja je devet puta sudjelovala na Paraolimpijskim igrama. S 13 godina, zbog pada s trešnje, zbog paraplegije je ostala vezana uz kolica, a od tada živi u Kraljevici, gdje je u bivšoj državi djelovala najpoznatija bolnica za spinalne ozljede. U sklopu rehabilitacije bilo je obavezno uključiti se u neki sport, a Milka je prvo izabrala košarku, a onda i atletiku.
"Sport mi je omogućio da fizički i psihički bolje svladavam svakodnevne obaveze i prepreke u životu. Sport mi je ispunio život, vjerujem da svatko može pronaći nešto čime se može baviti kako bi si uljepšao život, jer život je lijep," kazala je uvijek nasmijana Milka. 
 
Festival, koji se održava u Centru Zamet, OŠ Gornja Vežica, Bazenima Kantrida te jahalištu "Draška dolina'', obuhvaća niz aktivnosti namijenjenih kako djeci s invaliditetom i njihovim roditeljima, tako i odgajateljima i nastavnicima djece s teškoćama u razvoju. Tijekom pet festivalskih dana svi zainteresirani imaju priliku pogledati prikaz treninga stolnog tenisa, atletike, plivanja, boćanja i jahanja osoba s invaliditetom, kao i boćanja i tenisa u kolicima, uz mogućnost prisustvovanja teorijskim radionicama. 

Realizaciju projekta omogućila je EU koja ga sufinancira s potporom u visini od 85 posto proračuna, odnosno iznosom od 191.636,33 eura, i to putem Operativnog programa IPA SI-HR 2007.-2013.
 
Vodeći partner projekta je Riječki sportski savez u partnerstvu s "Centrom za inkluziju i podršku u zajednici" te uz potporu Grada Rijeke, a slovenski partner ovog prekograničnog projekta je IPAK – lnštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij" iz Velenja.

Više na mrežnim stranicama projekta IRIS, kao i na Facebook stranicama: IRIS projekt.