Jedan od najperspektivnijih mladih boćara otkriva tajne uspjeha

12.04.2012.

Leo Brnić - nova nada hrvatskog boćanja

Autor: Matko Branković

Jadranovo je malo mjesto blizu Crikvenice, nije poznato samo po predivnome krajoliku, moru i turizmu, već i po boćanju. Tu je odrastao jedan od najperspektivnijih mladih boćara današnjice, Leo Brnić. Rođen je 1992. godine, a danas, iako tek dvadesetogodišnjak njegove su police pune medalja, pohvala i ostalih uspjeha. Od 9. godine je član Boćarskog kluba Benčić Vargon iz Rijeke, a od svoje 11. godine je standardan i u Hrvatskoj reprezentaciji. Izjednačivši nedavno državni rekord u brzinskom izbijanju, postavio je čvrste temelje za uspješnu boćarsku budućnost.

Leo BrnićDamir Krajac / Cropix

Kada i gdje je sve krenulo? Je li boćanje bio prvi sportski odabir?

Sve je počelo u Jadranovu, gdje i dan danas živim. Otac se rekreativno bavio boćanjem, te sam s njim i krenuo na jog (op.a. boćarski teren). Kao šestogodišnjak sam prvi puta počeo boćati i odmah me taj sport zaintrigirao, na samom početku je sve bila zabava, kako su godine prolazile, boćanje je postajalo sve zanimljivije i ozbiljnije. Ubrzo sam shvatio da me drugi sportovi ne zanimaju, znao sam da je boćanje pravi odabir. Ljubav na prvi pogled.

 

Tko su bili vaši uzori, a koje mentore bi istaknuli?

Na samom početku nisam imao neke uzore, nisam čak ni bio previše upoznat sa situacijom u boćanju, ali polako počneš učiti, pratiti i sve postaje zanimljivije. Kako su rasli rezultati i uspjesi tako sam i ja počeo sve više pratiti boćanje i moj je interes da postanem profesionalac postajao sve veći. Prvi uzor je bio Sebastien Grail, sjajni francuski reprezentativac i svjetski rekorder u brzinskom izbijanju. Trebam li odabrati mentora i osobu koja je bila uz mene od samog početka, Čedo Vukelić je prvo i jedino ime. Sjajan trener i sjajna osoba.

 

Leo BrnićKoji je prvi boćarski uspjeh kojeg se drage volje sjetite?

Kao kadet sam nastupio za Hrvatsku boćarsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu do 18 godina u gradu Bielli, Italiji. Bilo je to moje prvo Svjetsko prvenstvo i prvi veliki uspjeh, srebrna medalja u brzinskom izbijanju. Veliki trenutak i važna potvrda kvalitete hrvatskog boćanja.

 

Klub ili reprezentacija, gdje se više zalažete?

Oboje su važni u pojedinim segmentima, klub je  mjesto gdje sam ponikao i tu sam zapravo naučio sve o boćanju. Reprezentacija je posebna, tu je ponos i čast nastupa, kao i velika sreća pri osvajanju medalja. Iskreno, bilo da se radi o klubu ili reprezentaciji meni su jednako važni i zapravo sam sretan i zahvalan jer imam prilike nastupati za klub i za reprezentaciju.  

 

Sad malo i o situaciji u hrvatskom boćanju, koje su prednosti, a koji su nedostaci u današnjem boćanju?

Nama igračima je ponekad prednost da nema velike konkurencije u boćanju, istodobno je to i nedostatak jer konkurencija je zdrava i samo bi povećala interes u boćanje i dodatno motivirala sponzore da ulažu u boćanje. Male sredine dobro funkcioniraju, ali su još uvijek hendikepirane s mogućnostima financiranja. Nedostaju ulaganja, sponzorstva i općenito popularizacija ovog tradicionalnog sporta koji već godinama donosi pregršt medalja i puni vitrine klubova i reprezentacije, promovirajući Rijeku i Republiku Hrvatsku. 

 

Leo BrnićKoji su vam primarni ciljevi za ostatak sezone?

Za sezonu u tijeku glavni su mi ciljevi da prvenstvo privedem kraju bez ijednog poraza u brzinskom i štafetnom izbijanju, te da nastavim postizati rezultate istim ritmom i u sljedećoj sezoni. Uvijek nastojim biti uspješan i puno truda ulažem u treninge kao i u koncentraciju koja mi je neophodna za razne discipline.

 

Što očekujete od nadolazećeg Europskog prvenstva u Pazinu?

Bitno je kvalitetno odraditi pripreme, zadovoljiti izbornika i nadati se pozivu na Europsko prvenstvo. Potrudit ću se maksimalno da ostavim dobar dojam, iako već imam dozu sigurnosti koja proizlazi iz sjajne sezone koja je u tijeku. Nastupim li na Europskom prvenstvu glavni je cilj medalja, a ovoga se puta nadam da će biti zlatne boje.

 

Leo Brnić je do sada je osvojio 22 titule prvaka Hrvatske, što u kadetskoj što u juniorskoj konkurenciji. Osvajač je 8 medalja sa Svjetskih juniorskih prvenstava. Prvu medalju (srebrnu ) na Svjetskom prvenstvu osvojio je kao 14-godišnjak u Bielli 2006. godine sa 40 pogodaka u brzinskom izbijanju. Sa 16 godina 2008. u finalu KEP-a igrajući za BK Benčić Vargon u Riva Trigosso postiže 45 pogodaka. Ove je godine izjednačio seniorski rekord Hrvatske u kategoriji brzinskog izbijanja, ostvario je  rezultat 48/49, i time izjednačio prijašnji rekord koji je držao Ante Papak.

Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 2