Europska liga: Rijeka – Austria Beč 1:4

03.11.2017.

Debakl Rijeke: Austria nanijela hrvatskom prvaku najveći poraz na Rujevici

Autor: NK Rijeka

Kriza Rijeke produbljena je u četvrtom kolu Europske lige. Bečka Austria protutnjala je Rujevicom i nanijela joj najveći poraz do sada (1:4), čime je hrvatski prvak ostao s malim izgledima za plasman u sljedeći krug natjecanja. Blijedo izdanje Riječana i četvrti poraz u nizu zabrinuli su navijače.

Rijeka - Austria Beč 1:4

Tužna večer na Rujevici zaključena je u 83. minuti, kada je Prokop ubacio loptu, a Monschein pogotkom za konačnih 1:4 potvrdio najteži poraz hrvatskog prvaka na svojem terenu do sada. Drugi krug Europske lige sada izgleda jako daleko, nakon tri poraza u nizu u prvenstvu i sinoćnjeg debakla – kriza je očita.

No, u 61. minuti činilo se da će se Rijeka vratiti u igru. Kvržić je ubacio, Gorgon spustio za Pavičića koji je sjajno poentirao - 1:1. Bio je to trenutak koji je na noge dignuo cijeli stadion i trebao usmjeriti utakmicu.

Međutim, samo minutu kasnije zaspala je riječka obrana. Gluhakovic je ostao sam na desnom boku, odigrao za Prokopa koji je ostao sam u kaznenom prostoru - 1:2.

Već u 64. minuti Pires je pobjegao u kontru, te pucao s ruba kaznenog prostora, ali Prskalo je odličnom intervencijom ostavio Rijeku u igri. Nakon sadržajne 61. i 62. minute, Rijeka je još jednom krenula po novo izjednačenje. Nakon već spomenute prilike Piresa, Rijeka je u nekoliko navrata zaprijetila, ali sve se riješilo u nekoliko minuta.

Rijeka - Austria Beč 1:4Igrala se 72. minuta kada je Josip Mišić zaradio crveni karton, a iz tog prekršaja pao je treći gol. Holzhausen je ubacio, Gorgon je dotaknuo loptu koja je stigla do Serbesta, koji je na drugoj vratnici poentirao za - 1:3.

Rijeka je prva zaprijetila u petoj minuti. Pavičić i Acosty otvorili su udarac za Gorgona koji je odlično pucao lijevom nogom, ali lopta je prošla uz gol. Na drugoj strani, u 12. minuti, nakon ubačaja Prskalo je kratko izbio loptu, Serbest je pucao glavom, ali vratar Rijeke uspio se vratiti i uhvatiti loptu.

U 18. minutim, nakon pogreške obrane Austrije, Gorgon se našao u prilici na 15 metara, ali pokušaj je obranio Pentz. Riječki nogometaši počinjali su polako preuzimati kontrolu u igri, ali i Austria nije bila bezopasna iako su se pokušaji uglavnom sveli na udarce s poludistance.

Pires (31') i Holzhauser (34') najavili su ono što se dogodilo u 42. minuti. Pires je pobjegao pažnji nogometaša Rijeke i odigrao za Prokopa. Nogometaš Austrije sjajno je prošao kroz Rijekinu obranu i u padu matirao vratara Prskala - 0:1. Rijeka je pritisnula u samoj završnici prvog dijela, ali bez pogotka koji bi puno značio u tim trenucima.

Austria je na otvaranju drugog dijela sigurno gradila igru, ali osim nekoliko izleta u kazneni prostor Rijeke i jedan bijeg Piresa nije stvorila priliku.

Rijeka - Austria Beč 1:4U 56. minuti Pavičić je sjajno povukao kontru i odigrao za Kvržića koji je u sjajnoj prilici odgodio udarac i na kraju izborio korner.

AEK i Milan u drugoj utakmici ponovno su odigrali bez pogodaka, a Riječane u idućem kolu čeka gostovanje u Ateni. No, prije toga, već u nedjelju u 15 sati put u Zagreb na noge Lokomotivi u sklopu domaćeg prvenstva.

Europska liga, skupina „D“ – 4. kolo: RIJEKA – AUSTRIA BEČ 1:4 (0:1).

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 7912.

Sudac: Jakob Kehlet (Danska).

Strijelci: 0:1 Prokop (42'), 1:1 Pavičić (61'), 1:2 Prokop (62'), 1:3 Serbest (73'), 1:4 Monschein (83')

RIJEKA: Prskalo, Vešović, Punčec, Župarić, Zuta, Mišić, Bradarić, Acosty (od 55' Kvržić), Pavičić, Gorgon (od 84' Puljić), Heber (od 54' Matei).

AUSTRIA BEČ: Pentz, Gluhakovic, Mohammed, Shardi (od 86' Sarkaria), Friesenbichler (od 70' Monschein), Serbest, Prokop (od 90' Abdullahi), Westermann, Salamon, Holzhauser, Pires.