18. Međunarodni turnir "Cvijet Mediterana"

27.02.2018.

Cvijet Mediterana: Prudnikova, Tsatsalašvili i Tomilova na vrhu

U 2. kolu tradicionalnog 18. Međunarodnog turnira "Cvijet Mediterana" na kojem sudjeluje 10 šahistica iz Ukrajine, Rusije, Gruzije, Slovenije, Srbije i Hrvatske naše su igračice pretrpjele poraze.

Na velikoj šahovskoj ploči postavljenoj na Korzu ispred zgrade Gradske uprave odigran je promotivni šahovski meč koji je simboličnim prvim potezom započeo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić. Time je otvoren 17. međunarodni ženski šahovski velemajstorski turnir „Cvijet Mediterana Rijeka 2017.“ na kojem ove godine sudjeluje 10 priznatih šahistica iz zemlje i inozemstva.

Crnu seriju otvorila je velemajstorica Mirjana Medić previdom figure protiv Ukrajinke Olge Prudnikove. Ena Cvitan je bez pravog razloga u središnjici dala pješaka, a zatim i dvije lake figure za topa što je prva favoritkinja Ruskinja Elena Tomilova lako pretvorila u drugu pobjedu.

Ana Berke je rano ostala bez pješaka i bez pravog otpora izgubila od Ukrajinke Evgenije Doluhanove, a najbolji dojam ostavila je Patricija Vujnović, koja je žrtvom pješaka došla do vrlo dobre igre protiv Gruzijke Keti Tsatsalašvili. No, onda je zalutala s planom i pogrešnom žrtvom figure potonula u poraz.

Rezultati 2. kola:
Doluhanova-Berke 1-0, Medić-Prudnikova 0-1, Tsatsalašvili-Vujnović 1-0, Tomilova-Cvitan 1-0, Kejžar-Veličkovski Nejković remi.

Poredak na tablici:
Prudnikova, Tsatsalašvili i Tomilova po 2 boda, Doluhanova 1,5, Kejžar 1, Veličkovski-Nejković, Vujnović i Medić po 0,5, Cvitan i Berke bez bodova.

Detaljnije na stranicama turnira.

(Hina) xvkov yzm