VIDEO REPORTAŽA

21.07.2017.

Bazeni Kantrida - terapijski i rekreativni centar za sve uzraste

Autor: Ana Sušić Damir Jevtić

Uz sportaše i rekreativce, učestali posjetitelji Bazena Kantrida su i članovi brojnih udruga, gradskih ustanova i drugih institucija, koji ondje sudjeluju u edukacijskim, rehabilitacijskim i kondicijskim programima. Riječ je o aktivnostima namijenjenim velikom broju korisnika svih životnih dobi, od beba do umirovljenika, pa se sa sigurnošću može reći kako su Bazeni Kantrida od višestruke koristi za širu zajednicu.

Bazeni Kantrida - terapijski i rekreativni centar za sve uzraste

Na taj način, Bazene Kantrida koriste bebe, mališani iz vrtića, školarci i studenti, zatim osobe s poteškoćama u kretanju, poremećajima iz autističnog spektra i raznim vrstama invaliditeta, kao i vatrogasci, policajci, branitelji, umirovljenici i drugi. Na bazenima se samostalno ili pod stručnim vodstvom rekreiraju; uče plivati, treniraju kako bi uspješnije obavljali svoje radne zadatke te vježbaju kako bi ojačali mišiće i poboljšali motoriku, a usput i stječu nove poznanike i prijatelje. 

Grad Rijeka za programe riječkih sportskih udruga koje provode svoje programe na Bazenima Kantrida izdvaja godišnje, putem Programa javnih potreba u sportu, ukupan iznos u visini od 1.254.000,00 kuna.

Udruge i ustanove koje na Bazenima provode svoje programe su: Društvo za istraživanje i potporu, Udruga umirovljenika grada Rijeke, Udruga invalida rada, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Udruga za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju i poticanje harmoničkog razvoja djece i mladih "Dira Rijeka", Udruga HVIDRA Sv. Vid, Centar za autizam – Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka, Udruga Sunce, Udruga Patak, Plivačko-terapijski klub Forca, Centar za odgoj i obrazovanje, Dječji vrtić Rijeka, Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, MUP – Policijska uprava primorsko-goranska, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula" Kukuljanovo, Udruga branitelja Domovinskog rata Autotrolej, Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Medicinska škola, Riječki športski sveučilišni savez, Savez školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije i osnovne škole čiji je osnivač Grad Rijeka.

Sportske aktivnosti trebaju svima i kao takve svima moraju biti dostupne, a u Rijeci to i jesu, s obzirom na izuzetnu važnost i vrijednost sporta u razvoju i održavanju psihofizičkog zdravlja građana.

Posjetili smo Bazene te razgovarali s predstavnicima i članovima nekih udruga i ustanova: