Kristijan Aleksić, Raul Al Damirja, Dora Lukšić, Arijana Osojnak, Lucia Osojnak, Mauro Osojnak, Eva Štimac, Vesna Babić Štimac na radionici su se upoznali s camerom obscurom koja je preteča svih aparata za fotografska snimanja s ciljem usvajanje novih znanja i vještina o cameri obscuri, karakteristikama crno-bijelog fotopapira i izradi fotografija u fotolaboratoriju, poticanje kritičkog mišljenja, vizualnog izražavanja i valorizacija kulturne baštine.

Radionicu i izložbu u Rijeci zajednički organiziraju Hrvatski fotosavez, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Centar tehničke kulture Rijeka, a fotografije su i dio velike izložbe u kojoj sudjeluju i autori iz drugih krajeva i trenutno je postavljena u Bjelovaru povodom osamdesete
obljetnice Hrvatskog fotosaveza. Projekt radionica “Portret grada camerom obscurom” Hrvatski fotosavez organizira od 2014. godine u šestogodišnjem ciklusu na 22 različite lokacije u Hrvatskoj. Radionice je osmislila i vodi ih Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade.

Izložba predstavlja izbor od više tisuća fotografija snimljenih camerom obscurom, a zamišljena je kao prikaz zajedničkog rada većeg broja sudionika. Veliki broj jednako vrijednih fotografija mogao bi biti izložen i zbog toga niti jednom radu ne treba pripisati autorstvo isključivo jedne osobe. Ovo je presjek kroz radionice u Rijeci, na kojima smo osjećali zajedništvo, prijateljstvo i uzbuđenje zbog iščekivanja rezultata zajedničkog rada, kazala je Medak pozivajući djecu da prate stranice CTK Rijeka radi mogućnosti prijave na planirane radionice. Iduća je foto radionica u Rijeci planirana ovu subotu, a namijenjena je djeci sa sindromom down.

Izložba Rijeka – portret grada camerom obscurom ostaje u CTK Rijeka, Školjić 6, otvorena do kraja siječnja, a može se uz najavu pogledati radnim danom od 8 do 16 sati.