Objavljeni javni pozivi

24.05.2019.

Zaklada FIPRO poduzetnicima dodjeljuje sredstva za inovativne projekte, prijavite se!

Autor: Smiljana Radović Lagator

Zaklada FIPRO u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom objavila je dva javna poziva za dodjelu financijske sredstava za inovativne poduzetničke projekte s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Zaklada FIPRO u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom objavila je dva javna poziva za dodjelu financijske sredstava za inovativne poduzetničke projekte s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Kako je kazao Boris Golob, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Step Ri i upravitelj Zaklade FIPRO, radi se o različitim javnim pozivima – dok se u slučaju poziva koji se raspisuje u suradnji s Gradom Rijekom radi o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih prije svega poduzetnicima početnicima, javni poziv raspisan u suradnji s Primorsko-goranskom županijom orijentiran je većim poduzetnicima, koji 80% sredstava mogu dobiti kao beskamatni kredit, a 20% bespovratno.

Postupak prijave na poziva je, kazao je Golob, pojednostavljen što je više bilo moguće, a najbitnije je da poduzetnik ima ideju i da je na jednostavan način može opisati. Javni pozivi otvoreni su do 5. srpnja, a prijavitelji će u roku od mjesec dana od zatvaranja javnih poziva dobiti obavijest jesu li im odobrena sredstva.

Za komercijalizaciju inovacija bespovratnih 150.000 kuna

Prema riječima Darija Dobrilovića iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, javni poziv za sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga jedna je od deset mjera Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke putem koje riječki poduzetnici i oni koji imaju namjeru to postati mogu ostvariti bespovratnu subvenciju.

Za razliku od ostalih devet mjera iz Općeg programa za koje Grad raspisuje zajednički Javni poziv, za ovu mjeru po drugi put se raspisuje zaseban Javni poziv u suradnji sa Zakladom FIPRO. Na raspolaganju je 150 tisuća kuna, a pojedinom natjecatelju mogu se dodijeliti sredstva u minimalnom iznosu od 35 tisuća kuna te maksimalnom iznosu od 50 tisuća kuna. Svi prihvatljivi troškovi po pojedinoj prijavi sufinanciraju se u  visini od 80% troškova bez PDV-a, a troškovi se priznaju ukoliko nastanu u roku od šest mjeseci nakon dana raspisivanja javnog poziva.

Poduzetnici mogu dobiti subvenciju troškova razvoja inovativne ideje, izrade prototipa, nabave opreme, alata i materijala za izradu inovacije, potom izrade plana komercijalizacije inovacije, odnosno pripreme za izlazak na tržište, kao i za troškove podnošenja prijave za zaštitu intelektualnog vlasništva kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH. Gradski poziv je otvoren za tvrtke i fizičke osobe – nositelje inovativnih ideja koji su spremni registrirati gospodarsku djelatnost na području grada Rijeke.

OD PGŽ-a 80% beskamatnih i 20% bespovratnih sredstava

U sklopu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava iz projekta Komercijalizacija inovacija, koji je organiziran u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, na raspolaganju je 300 tisuća kuna, a pojedinom natjecatelju mogu se dodijeliti sredstva u minimalnom iznosu od 50 tisuća kuna te maksimalnom iznosu od 200 tisuća kuna.

Za razliku od Grada Rijeke, Primorsko-goranska županija 20% sredstava dodjeljuje bespovratno, a 80% sredstava dodjeljuje kao zajam bez kamata, jamaca, učešća i hipoteke, s rokom otplate tri godine.

Tekst javnog poziva s potrebnim obrascima i pravilnicima dostupni su na mrežnim stranicama Zaklade FIPRO