SVILNO, RIJEKA

10.07.2015.

Svečano otvoren Pharma Valley, farmaceutski kompleks JGL-a na Svilnom

Autor: Smiljana Radović Lagator

Uz prisustvo predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića svečano je otvoren Pharma Valley, farmaceutski kompleks Jadran galenskog laboratorija na Svilnom, čime je završena prva faza projekta modernizacije i povećanja kapaciteta ove riječke tvrtke. Projekt ukupne vrijednosti 361 milijun kuna trenutno je jedna od većih investicija u Hrvatskoj.

Svečano otvoren Pharma Valley, farmaceutski kompleks JGL-a na Svilnom

Ivo Usmiani, direktor Upravnog odbora JGL-a, istaknuo je kako otvaranje Pharma Valleya put prema ostvarenju vizije tvrtke, koja želi postati vodeća međunarodna kompanija u području razvoja i proizvodnje lijekova za osjetila te biti globalni lider u korištenju blagodati morske vode u svrhu zdravlja.

"Projekt Pharma Valley tvrtki će osigurati dodatne kapacitete u visokoj razini tehnološke opremljenosti, omogućiti održivi razvoj u narednih deset godina te doprinijeti daljnjem iskoraku ključnih bendova na globalno tržište zdravlja. Izgradnjom ovog kompleksa, čiju smo izgradnju započeli prije dvije godine, otvaramo vrata naše budućnosti, a naša nova tvornica pridonosi procesu stvaranja slike Rijeke kao grada poznatog po jakim i inovativnim industrijama," kazao je Usmiani, zahvalivši svima koji su pridonijeli realizaciji projekta, od HBOR-a, nadležnog ministarstva i Grada Rijeke, do zaposlenika. 
 
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je kako je Pharma Valley svojevrsni landmark Rijeke koji jasno ocrtava budući razvoj našeg gradaPredsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je JGL-u na projektu, istaknuvši kako je upravo uloga države da nizom poticajnih mjera bude podrška ovako važnim investicijskim projektima.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je kako je Pharma Valley svojevrsni landmark Rijeke koji jasno ocrtava budući razvoj našeg grada.

"Možemo biti ponosni na ovaj projekt i čestitati Ivi Usmianiju i njegovom timu, što su imali znanja i hrabrosti usred krize krenuti u ovako veliku investiciju i svoju viziju pretvoriti u stvarnost. Ovaj projekt veliki je iskorak za Rijeku te dokazuje da je, kada se ima jasna vizija, znanje i dobar proizvod, uspjeh zagarantiran," rekao je gradonačelnik. 

Svečanom otvorenju su među brojnim uvaženim gostima nazočili i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić, ministar zdravlja Siniša Varga te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Svečano otvoren Pharma Valley, farmaceutski kompleks JGL-a na Svilnom

Projektom Pharma Valley se osiguravaju preduvjeti i kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju za dugoročni rast tvrtke te se objedinjavaju sve proizvodno-tehnološke procese na jednome mjestu. Projekt objedinjava postojeću lokaciju Svilno 1, na kojoj se na 13.800 četvornih metara nalaze proizvodni pogoni, laboratoriji, skladište ambalaže i popratni sadržaji te Svilno 2, novu lokacija na kojoj se na čak 79.000 četvornih metara nalaze proizvodni i skladišni pogoni, s time da ukupna površina zatvorenih prostora iznosi 20.500 četvornih metara. 
 
Kako je istaknuo Mate Poropat, voditelj projekta Pharma Valley i izvršni direktor Farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u, današnjim otvaranjem završena je prva faza projekta, u kojoj je jedna od inovacija automatizirano, robotizirano skladište, bez prisutnosti ljudi, s preko 5.000 paletnih mjesta. Koncipirano je tako da nema klasičnih koridora za prolazak viličara ili dizalica, već je cijeli prostor ispunjen paletnim mjestima. Palete se pomiču uz pomoć satelita, a svima upravlja softver skladišta koji je povezan sa softverom u proizvodnji. Novitet je i prelazak sa serijske na kontinuiranu proizvodnju, čime će se dobiti fleksibilnost i povećanje ukupne efikasnosti, a sve s ciljem povećanja konkurentnosti i prilagođavanja potrebama tržišta.

Proizvodna cjelina sadržavat će proizvodnju sterilnih otopina u kapima i sprejevima te proizvodnju aerosola. Finalizacija će se odvijati na lokaciji Svilno 2, dok je oslobađanjem dijela kapaciteta na lokaciji Svilno 1 povećana proizvodnja sterilnih farmaceutskih oblika.
 
Proizvodni kapaciteti, koji su projektom podignuti za 40 milijuna jedinica proizvoda, i sada iznose ukupno 104 milijuna jedinica, JGL-u će osigurati rast, za najmanje sljedećih deset godina. 
 
U protekle dvije godine JGL je zaposlio oko 200 novih ljudi, a kad novi kompleks u potpunosti profunkcionira, otvorit će se stotinjak novih radnih mjestaDruga faza projekta Pharma Valley predviđa izdvajanje automatskog visokoregalnog skladišta, treća izdvajanje zasebne proizvodnje, a četvrta izdvajanje razvojnog centra.

U protekle dvije godine JGL je zaposlio oko 200 novih ljudi, a kad novi kompleks u potpunosti profunkcionira, otvorit će se stotinjak novih radnih mjesta.
 
Većinu potrebnih sredstava za financiranje projekta osigurala je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), koja već dugi niz godina tvrtku uspješno podržava u investicijskim i izvoznim aktivnostima. Temeljem Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske je JGL-u, za projekt Svilno 2, dodijelilo status nositelja poticajnih mjera. Temeljem tog statusa tvrtka će, putem poreznih olakšica, moći iskoristiti iznos u visini od 40 posto investicije, što je dodatna, značajna pogodnost i stvaran iskaz podrške investitorima u RH. 
 
Usprkos iznimnoj kompleksnosti građevina i ugrađenih tehnologija, uz izuzetak specifičnih strojeva i opreme, svi izgrađeni objekti rezultat su rada hrvatskih tvrtki i domaćeg znanja. Arhitektonsko rješenje potpisuje riječki Studio Rožić uz tim suradnika, dok je glavni izvođač radova GP Krk.

Svečano otvoren Pharma Valley, farmaceutski kompleks JGL-a na Svilnom

Nova tvornica riječke farmaceutske tvrtke, koja je u potpunosti izmijenila vizuru ulaska u Rijeku, primjer je kvalitetne gradnje i najviših standarda energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i ekonomičnosti. U samom su projektu provedena su mnoga eko-rješenja koja odstupaju od konvencionalnih i iznad su zakonski propisanih, čime se predviđa godišnja ušteda u energiji od 2,5 milijuna kuna, odnosno 3.641 MW/h, odnosno smanjenje emisije CO2 od 855 tona godišnje.
 
JGL je u siječnju realizirao dva milijuna eura vrijedan projekt proizvodnog pogona za polučvrste farmaceutske oblike i otopine, unutar svoje spin off kompanije AdriaLab, a do kraja godine planiraju realizirati projekt pokretanja nove farmaceutske tvrtke na prostorima JGL Srbija.