Brodogradilište Kraljevica

04.04.2013.

Novi život škvera u Kraljevici

Autor: Radio Rijeka

Sedam mjeseci nakon što je Brodogradilište Kraljevica završilo u stečaju, prostor škvera ponovno je živnuo. Četiri tvrtke dobile su potkoncesije za oko trećinu prostora bivšega brodogradilišta za svoje proizvodne aktivnosti, uglavnom vezane za remont i gradnju manjih plovila. Kakvi su izgledi da se luka posebne namjene u kraljevičkome zaljevu prenamijeni u nautički servisni centar?

Brodogradiliste Kraljevica

Poznata je rečenica gradonačelnika Kraljevice Josipa Turine da je Kraljevica bez brodogradilišta mrtav grad. Danas međutim ističe da škver u stečaju svaki mjesec uredno uplaćuje 105 tisuća kuna komunalne naknade u gradski proračun. U tjednu prije Uskrsa pedesetorici radnika koji su nastavili čuvati prostor opustjeloga škvera, pridružili su se novi, ističe Turina: pretpostavka je da je u škveru od prošloga tjedna možda dvjestotinjak ljudi koji nešto rade.

Najveći prostor, oko 20 tisuća četvornih metara kopnenog i 10 tisuća četvornih metara morskoga dijela uzeo je bivši kooperant brodogradilišta, kraljevička tvrtka Dalmont i to za remont jadrolinijinih trajekata i ribarskih brodova. Riječka Kvarnerplastikaima potkoncesiju za oko 16 tisuća kvadrata s natkrivenim navozom.

Škver u stečaju svaki mjesec uredno uplaćuje 105 tisuća kuna komunalne naknade u gradski proračunO poslovima i planovima direktor Emilio Sušanj kaže: U halu smo dopremili jedan brod od dvjesto tona, trideset metarsku jahtu britanskoga vlasnika i pomalo vršimo remont na njoj. Na plato mislimo staviti travel-lift da bi mogli raditi remonte do pedeset tona, kao i malo veće remonte u hali natkrivenoga navoza.

Manje tvrtke, kraljevički Vidis i Takala iz Praputnjaka imaju po nekoliko stotina kvadrata, a svojim djelatnostima naslanjaju se na dvije veće, s mogućnošću razvijanja i vlastitih poslova. Svi plaćaju tri kune po četvornom metru i 1% posto od ukupnih prihoda, a ugovori vrijede do zaključenja stečaja. Na upit kakva je perspektiva nakon toga Turina kaže: To će jednoga dana postati poslovna zona s precizno određenom namjenom i to je ono što želimo staviti u urbanističke planove.

Uslužne djelatnosti vezane za more i nautiku su budućnost, čije se konture zasad, samo naziru u prostoru bivšega škvera.

Izvor: Radio Rijeka

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1