Investicija u vrijednosti 361 milijun kuna

10.07.2015.

JGL: završena prva faza projekta Pharma Valley

Riječka farmaceutska tvrtka Jadran galenski laboratorij (JGL) završila je prvu fazu projekta Pharma Valley, najveću investiciju te tvrtke ukupne vrijednosti 361 milijun kuna, istaknuli su čelnici te tvrtke u četvrtak na susretu s novinarima kojima su predstavili novi kompleks koji će danas biti svečano otvoren.

Jadran Galenski laboratorij - JGL

Projektom i novim pogonom JGL se svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika, kapi, sprejeva i aerosola u Europskoj uniji, rekao je predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani.

Time se rješava dugoročna vizija razvoja i kapaciteta za rast i razvoj tvrtke, kazao je Usmiani koji je kao posebnu vrijednost projekta istaknuo arhitektonsko rješenje arhitekte Igora Rožića i suradnika.

Nakon godina sustavnog ulaganja, izrasla je farmaceutska kompanija prisutna na 40 tržišta, s oko 160 brendova, rekao je Usmiani, naglašavajući da JGL želi biti vodeća kompanija u izradi proizvoda za osjetila.

Planirano je, kaže, da novi kapaciteti ispune potrebe tvrtke za sljedećih sedam do deset godina, odnosno projekt je uključio dugoročne potrebe tvrtke u vezi s prostornim širenjem.

Projekt ima dva ključna cilja - osigurati preduvjete i kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju za realizaciju dugoročnih planova rasta tvrtke i objediniti sve proizvodno-tehnološke lokacije na jednome mjestu.

Investicijom su objedinjene obje lokacije tvrtke, Svilno 1 i 2, na ukupnoj površini od 99.000 četvornih metara, a ukupna površina zatvorenih prostora je 20.500 četvornih metara. Na istoj lokaciji tvrtka će se moći modularno širiti.

Voditelj projekta Pharma Valley Mate Poropat pojasnio je da je projekt podijeljen u četiri faze, a u prvoj, koja je završena, jedna od inovacija je posve automatizirano, robotizirano skladište bez ljudi s više od 5 000 mjesta za palete.

Proizvodna cjelina sadržavat će proizvodnju sterilnih otopina u kapima i sprejevima te proizvodnju aerosola.

Finalizacija će se obavljati na lokaciji Svilno 2, a oslobađaju se kapaciteti na Svilnom 1, gdje je povećana proizvodnja sterilnih farmaceutskih oblika.

Instalirana je tehnologija renomiranih njemačkih proizvođača, visoko automatizirana, s kapacitetom 250 bočica u minuti, rekao je Poropat naglasivši da su proizvodni kapaciteti sada povećani za 45 milijuna jedinica proizvoda, na ukupno 104 milijuna jedinica.

U drugoj fazi projekta slijedi izdvajanje automatskog visokoregalnog skladišta, u trećoj izdvajanje zasebne proizvodnje, a u četvrtoj izdvajanje razvojnog centra.

U protekle dvije godine, tijekom realizacije projekta, u JGL-u je zaposleno oko 200 novih ljudi, a s uvođenjem novog kompleksa očekuje se otvaranje 100 novih radnih mjesta.

Veći dio novca za projekt osigurala je Hrvatska banka za obnovu i razvoj, a proizvodna i ostala oprema uglavnom je financirana u suradnji s leasing tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva je JGL-u za projekt Svilno 2 dodijelilo status nositelja poticajnih mjera, pa će tvrtka, putem poreznih olakšica, moći iskoristiti iznos u visini od 40 posto investicije, što je, ističu iz JGL-a, značajna pogodnost i stvarna potpora.

Posrednu potporu dala je i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potporom izvoznim aktivnostima na tržištima CIS-a (koje obuhvaća države bivšeg Sovjetskog Saveza), a potom i u financiranju obrtnog kapitala,

Iz JGL naglašavaju i kako su svi izgrađeni objekti rezultat rada hrvatskih tvrtki i domaćeg znanja te se tako više od 80 posto investicije vratilo u domaće gospodarstvo. Glavni izvođač radova bio je GP Krk.

Osim toga, provedena ekološka rješenja su iznad propisanih, a u tvrtki očekuju godišnju uštedu u energiji od 2,5 milijuna kuna te smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 855 tona na godinu.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Svilno