ZAGREB

22.08.2011.

Ina od ponoći pojeftinjuje sve vrste derivata od 16 do 30 lipa po litri

Ina će od ponoći, kako se neslužbeno doznaje, sniziti cijene svih svojih derivata u prosjeku za oko 2,9 posto, odnosno cijene će na Ininim postajama biti niže od 16 lipa po litri koliko će pojeftiniti plavi dizel, pa do 30 lipa po litri koliko će pojeftiniti eurosuper 98.

INA

Prema naslužbenim informacijama, Ina će od sutra, 23. kolovoza, svoje dvije vrste eurosupera 95 prodavati po 29 lipa nižoj cijeni - eurosuper BS 95 po 9,60 kuna po litri (do sada 9,89 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,65 kuna (do sada 9,94 kune).

Eurosuper 98 od sutra će na Ininim postajama koštati 9,95 kuna, što je 30 lipa manje od dosadašnjih 10,25 kuna po litri.

Uz smanjenje za 27 lipa po litri, cijene dvije vrste Inina eurodizela past će ispod 9 kuna - eurodizel BS će se od ponoći prodavati po 8,92 kune (do sada 9,19 kuna), a eurodizel BS class po 8,97 kuna (do sada 9,24 kune).

Cijena plavog dizela od sutra će biti niža za 16 lipa i iznosit će 5,50 kuna prema dosadašnjih 5,66 kuna.

Loživo ulje ekstra lako pojeftinjuje za 19 lipa, s dosadašnjih 6,44 kune na 6,25 kuna.

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Korekcija cijena, sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana te tečaju dolara, a maksimalno dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu iznosi 3 posto.

Iz Ine su poslijepodne objavili kako su u proteklom razdoblju kotacije svih derivata na mediteranskom tržištu pale do 5,91 posto, a tečaj dolara u odnosu na kunu neznatno porastao (0,3 posto) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Ministarstvo gospodarstva je poslijepodne utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 23. kolovoza do 5. rujna, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima na kojima kompanije mogu slobodno formirati cijene za sve derivate, osim za plavi dizel.

Ina od 21. lipnja ove godine primjenjuje diferencirane cijene derivata te na 36 benzinskih postaja na autocestama ima za dvije do pet lipa veće cijene eurosupera BS 95 i eurodizela BS te eurosupera BS 95 class i eurodizela BS class, a ima i 20 postaja izvan mreže autocesta na kojima su cijene tih derivata za dvije do pet lipa niže nego na ostalim postajama.

Cijene koje Ina primjenjuje na većini svojih postaja, kao i diferencirane cijene, bit će nakon ponoći službeno objavljene na Ininim internet stranicama.