Rijeka, 17. ožujka 2015.

17.03.2015.

Zelena čistka 2015 – akcija čišćenja divljih odlagališta otpada

Autor: Smiljana Radović Lagator

Edukativnim programom na Korzu, u kojem su sudjelovali volonteri udruge Žmergo te učenici osnovnih škola Nikola Tesla i Dolac, najavljena je ovogodišnja Zelena čistka, koja će u subotu, 18. travnja u akciji čišćenja divljih odlagališta okupiti mnoštvo volontera iz svih dijelova Hrvatske. Ekološka akcija Zelena čistka četvrtu godinu zaredom odvija se u sklopu svjetske kampanje World Cleanup.

Zelena čistka 2015

Aktivni građani su bogatstvo društva, a priroda nema granice te je pravo i obveza sviju. Zelena čistka, koju koordinira Udruga Žmergo, je primjer kako se zajednički može promijeniti svijet te da je za to potrebna dobra volja i onaj prvi korak. Svojim je primjerom, u prethodne tri godine, preko 150.000 volontera uputilo poruku u kakvoj zemlji želi živjeti. Na dan akcije ponovo će volonteri iz svih županija, stotina gradova, općina, udruga, obrazovnih institucija, ujedinjeni s jednim ciljem, čišćom Hrvatskom, izaći i pokazati pravo lice Lijepe naše.

Zelena čistka 2015Zelena čistka jedna je od niza kampanja koja se u sklopu globalnog pokreta "Let's do it world" organizira u 112 zemalja, a preko 11.000.000 aktivnih građana diljem svijeta doprinijelo je čistom okolišu. U subotu, 18. travnja sa zajedničkim ciljem – čišćom  Hrvatskom, i naša zemlja postat će dio pozitivne svjetske inicijative. Dijeleći ideju da priroda i okoliš i njihovo zagađenje ne poznaju granice, sudjelovanje u hrvatskoj akciji najavili su volonteri iz Italije, Slovenije i Rumunjske, a u pripremi akcije već sudjeluju i međunarodni volonteri, Španjolac Samuel Cebreiro i Poljakinja Marta Bilska, čija je želja da ideju Zelene čistke proširi i na vlastitu zemlju.

Zelena čistka 2015

Još uvijek traju prijave za sudjelovanje u Zelenoj čistki, a kontakt osobi u svojoj lokalnoj zajednici mogu se javiti svi zainteresirani, pojedinci, škole, institucije i fakulteti. Karta Hrvatske s općinama i gradovima koji sudjeluju u akciji, koju od početka podupire i Grad Rijeka, nalazi se na mrežnim stranicama kampanje Zelena čistka. Pretraživanjem karte, moći će se dobiti uvid tko je koordinator u lokalnoj zajednici, te se ujedno prijaviti za sudjelovanje u akciji čišćenja plaža Plava čistka, koja se održava 9. svibnja. Osim na web-stranici, informacije o akciji mogu se pronaći i na Facebook stranicama Zelena čistka.

Edukativno-promotivni program na Korzu doprinio je osvješćivanju javnosti o važnosti odnosa naspram odlaganja i stvaranja otpada, kao i primarnog odvajanja otpada. U programu su, osim volontera Žmerga, sudjelovali učenici OŠ Nikola Tesla i OŠ Dolac iz Rijeke. Zanimljive igre, Mala škola, Kolo sreće, Memory u XL formatu s ekološki osviještenim crtežima samo su neke od igara u kojima su prolaznici na Korzu mogli sudjelovati, a oni najspretniji ili puni znanja zaslužili su i nagrade.

S ciljem promocije akcije Zelena čistka, u prostorima Ri-infa – Informativnog centra Grada Rijeke, Korzo 18b, postavljena je izložba fotografija "Tri godine Zelene čistke".

http://www.zelena-cistka.org/

Facebook