Proslava irskog nacionalnog dana

15.03.2017.

Trsatska gradina i Molo Longo u zelenom za irski Dan sv. Patrika

Trsatska gradina i dizalice na Molo longu u petak, 17. ožujka, zasvijetlit će u zelenoj boji, čime će se Rijeka uključiti u proslavu irskog nacionalnog dana, Dana sv. Patrika, u sklopu inicijative Tourism Irelanda 8. “Global Greening” (“Svjetsko ozelenjavanje”).

Trsatska gradina

Veleposlanstvo Irske u Hrvatskoj u suradnji s hrvatskim gradovima Zagrebom, Rijekom i Pulom ponovno će sudjelovati u godišnjoj inicijativi Tourism Irelanda “Global Greening” čime će se proslaviti Dan sv. Patrika, koji se obilježava 17. ožujka. Zagreb i Rijeka u ovoj će inicijativi sudjelovati prvi put, dok će Pula sudjelovati drugu godinu za redom, a ova će se tri hrvatska grada na taj način pridružiti proslavi irskog nacionalnog blagdana u kojoj sudjeluju gradovi diljem svijeta.

U petak će u Rijeci zeleno zasvijetliti Trsatska gradina koju je u 19. stoljeću kupio Irac Laval Nugent iz Westmeatha, vojni vođa u austrijskoj vojsci koji je oženio hrvatsku plemkinju, i odabrao Trsat za svoje trajno prebivalište. Također, zeleno će svijetliti i dizalice na lukobranu Molo longo.

Kao što je poznato, Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine uz irski grad Galway, a suradnja ovih dvaju gradova i veleposlanstva već je počela.

U Zagrebu će se u zeleno obojiti nove fontane u gradu na Ulici Hrvatske bratske zajednice – koja je glavna cesta koja vodi u srce Zagreba. Svih pet fontana će biti osvijetljeno u zelenoj boji u noći Dana sv. Patrika.

Konačno, Grad Pula, prvi hrvatski grad koji je lani sudjelovao u inicijativi “Global Greening”, još jednom će pozeleniti svoje “Svjetleće divove” u brodogradilištu Uljanik. Ovo nije jedina pulska poveznica s Irskom jer je Pula svake godine domaćin Bloomsday Croatia festivala, kada se slavi velikana Irske književnosti Jamesa Joycea, koji je živio u gradu 1904.-05. Ove godine, 7. Bloomsday Croatia održat će se 25. i 26. lipnja.

Među svjetski poznatim znamenitostima koje će sudjelovati u 8. po redu proslavi Dana sv. Patrika su i Empire State Building (New York, Amerika), London Eye (London, Ujedinjena Kraljevina), Kolosej (Rim, Italija), Dvorac Matsue (Japan) i Kineski zid.