POSLOVNA SURADNJA

07.08.2017.

Superračunala spojila riječku startup tvrtku YAC i kineski Sugon

Autor: Radio Rijeka

Rijeku često pohode izaslanstva iz raznih provincija Kine i najčešće se raspituju o mogućnostima poslovnih suradnji. O stvarnim poslovnim suradnjama riječkih i kenskih tvrtki izvješća su prerijetka, pa veseli vijest da je jedna riječka startup tvrtka ostvarila konkretnu suradnju.

Startup Rijeka

Startup tvrtka iz Znanstveno tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Yotta Advanced Computing (YAC), specijalizirana je za računarstvo visokih performansi, računarstvo u oblaku, 3D modeliranje i mobilne aplikacije. Sudjelovala je u više europskih projekata, a klijenti su im uglavnom mala i srednja poduzeća koja nemaju kapacitetet sama nabavljati superračunala i sličnu sofisticiranu opremu.

Prošle godine prihodima su gotovo dosegli tri milijuna eura, a veći dio zaradili su posredovanjem između visokotehnološkog poduzeća Sugon i jedne slovenske tvrtke. Sugon je uspostavila Kineska Akademija Znanosti i trenutno je najveći proizvođač superračunala u Kini.

Posljedica te suradnje bio je, u Frankfurtu potpisan, memorandum o strateškoj suradnji između Yotte i Sugonove predstavnice za međunarodne operacije Maggie Han. Sporazum podrazumijeva da će zajedno raditi na istraživanju kako bi unaprijedili proizvode i usluge koje pružaju, zatim prodavati hardverska rješenja i pružati specijalizirane usluge vezane uz superračunala na hrvatskom, ali i europskom tržištu.