Riječki torpedo ide preko granice

09.11.2017.

Izložba "Torpedo - prvi na svijetu" uskoro seli u Beč

Zahvaljujući suradnji Hrvatske akademska zajednice u Austriji i Muzeja grada Rijeke izložba „Torpedo - prvi na svijetu“ uskoro iz Rijeke seli u Beč.

Izložba će biti postavljena u reprezentativnoj zgradi izgrađenoj u 19. stoljeću Alte Schieberkammer Schmelz u 15. bečkom kotaru Bezirku, a svečano otvorenje je 21. studenog 2017. godine.

Bečka publika upoznat će se ne samo sa slavnom prošlošću riječkog torpeda nego i kronologijom razvoja riječke industrije, kaže direktorica Hrvatske akademske zajednice Anamarija Manestar, dodajući da je izložba ujedno i uvod u veliku proslavu 2020. godine kada će Rijeka biti europska prijestolnica kulture. „Bravo za Rijeku i za sve  one ljude koji su radili na tom projektu! Pokazali su da je Rijeka i europski i svjetski grad“, zaključuje Manestar.

Pokrovitelj izložbe je Magistrat grada Beča za kulturu, a izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2017.

Podsjetimo, izložba „Torpedo - prvi na svijetu“ postavljena je u svibnju prošle godine u željezničkom skladištu na Žabici, u sklopu obilježavanja 150. obljetnice prvog predstavljanja tog važnog riječkog izuma Tehničkom povjerenstvu Mornaričkog odjela Ministarstva rata iz Beča. Torpedo je članovima povjerenstva prvi put predstavljen u Rijeci 21. prosinca 1886. godine.

Više informacija o izložbi dostupno je na kag.oesterreich@gmail.com