Festival Smoqua

15.05.2019.

"Građanke svom gradu" donose performanse Vlaste Delimar i Boryane Rosse

U okviru 3. međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua koji će se odvijati u Rijeci od 23. do 25. svibnja, umjetnička organizacija Građanke svom gradu (GSG) predstavlja performanse Vlaste Delimar i Boryane Rosse koji propituju koncepte ‘norme', 'normalnosti, 'normativnosti’ — tematskog polazišta ovogodišnjeg festivala.

Od 23. do 25. svibnja u organizaciji Lezbijske organizacije Rijeka „LORI“ održat će se treći po redu međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua. Smoqua je pokrenuta kao spoj umjetnosti i aktivizma koji propituje društvene norme te je stoga tema ovogodišnje Smoque norma, normalnost i normativnost, a sve aktivnosti festivala pozivaju na promišljanje i dekonstruiranje tih pojmova.

Tako će Vlasta Delimar u četvrtak, 23. svibnja, od 15 do 18 sati, uoči samog otvorenja festivala Smoqua, izvesti performans "Pravo na orgazam iznad 60. godine" u izlogu trgovine ženske konfekcije FUTURA NOVA, na adresi Ante Starčevića 5a (bivši Garibaldi).

Zauzimajući izlog kao mjesto rezervirano za beživotne i nijeme lutke kao nositeljice ideala vitke i mlade ženskosti Delimar izgovara ono što mnoge/i misle ali prešućuju. Pravo na orgazam iznad 60-te inzistira na rušenju tabua nametnutih ženama u takozvanoj trećoj životnoj dobi kojoj umjetnica i sama pripada. Jasno i glasno zagovaranje seksualnosti kao ljudskog prava i egzistencijalne komponente naše tjelesnosti može se promatrati u kontinuitetu umjetničkog angažmana Vlaste Delimar, pionirke umjetnosti performansa na ovim prostorima, koja od 1970-ih godina inzistira na tijelu kao primarnom umjetničkom mediju. Prigodom izvedbe umjetnica će u izlogu biti odjevena u odjeću FUTURE NOVE.            

U petak, 24. svibnja, u Križanićevoj 6a, u 17 sati Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb, razgovarat će s bugarskom umjetnicom Boryanom Rossom o njezinoj angažiranoj umjetničkoj praksi. U 18 sati Rossa će izvesti Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema, dok će njezin rad Madonna of the External Silicone Breast biti izložen u jednom od oglasnih prostora na Titovom trgu tijekom trajanje festivala.  

Boryana Rossa kroz Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema nudi suvremenu queer verziju klasičnog performansa VALIE EXPORT iz 1968., u kojem umjetnica poziva publiku da joj dotakne grudi, skrivene u unutrašnjosti kutije koja prekriva gornji dio njenog tijela. Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema kao i Madonna of the External Silicone Breast dio su veće tematske cjeline u kojima Rossa, inspirirana duplom mastektomijom radi prevencije karcinoma, bilježi promjene u fizičkom i mentalnom razumijevanju sebe. Umjesto uobičajene rekonstrukcije dojki ili prikrivanja toga da nedostaju Rossa se odlučila za politički apel prihvaćanjem drugačijeg tijela ne samo kao mogućeg, nego i lijepog. Boryana Rossa interdisciplinarna je umjetnica i kustosica, koja stvara u području elektroničke umjetnosti, filma, videa, performansa i fotografije.

Smoqua je prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci, koji organizira udruga LORI u suradnji s udrugom Pariter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i inicijativom Građanke svom gradu.

Cjelokupan program Smoque 3 dostupan je na portalu udruge LORI, a više o inicijativi dostupno je na internetskim stranicama Građanke svom gradu.

Ulaz na sve događaje je besplatan.