RIJEKA

19.06.2012.

D. Vasilić ponono predsjednik PGS-a

Darijo Vasilić izabran je na još jedan četverogodišnji mandat predsjednika Primorsko-goranskog saveza (PGS) na večerašnjoj konvenciji stranke održanoj u Kostreni.

Darijo Vasilić, PGS

Vasilić je bio jedini kandidat za tu dužnost. Na mjestu predsjednika stranke bio je i u proteklom mandatu, od 2008. godine. Za potpredsjednike PGS-a izabrani su Marijan Pleše, Branko Juretić, Miroslav Uljan, Ines Strenja Linić i Ana Trošelj. I njih petero su bili jedini predloženi kandidati za pet potpredsjedničkih mjesta.

Darijo Vasilić je, obraćajući se sudionicima konvencije, kazao da je PGS u protekle četiri godine samostalno izlazio na izbore te nije ničiji privjesak i ostaje prepoznatljiv po svojoj snažnoj regionalnoj usmjerenosti.

Vasilić je istaknuo da je PGS na posljednjim lokalnim izborima 2009. ostvario 12 posto više vijećničkih mjesta po gradovima i općinama Primorsko-goranske županije nego na izborima četiri godine prije te da ima dva neposredno izabrana gradonačelnika (u Krku i Delnicama) i tri načelnika općina (u Jelenju, Kostreni i Dobrinju).

Vasilić je podsjetio da PGS nije uspio ući u Sabor na proteklim parlamentarnim izborima, jer je ostvario nedovoljih 4,39 posto glasova birača. Ocijenio je da je PGS, kao regionalna stranka, žrtva loše razgraničenih izbornih jedinica s obzirom na to da je područje djelovanja stranke podijeljeno između dvije izborne jedinice.

Ustvrdio je da se u programu Kukuriku koalicije ne naziru preciznije mjere decentralizacije i regionalizacije zemlje niti vremenski rokovi u kojima bi se to ostvarilo, unatoč tomu što je IDS sastavnica koalicije. Hrvatska je jedna od najcentraliziranijh država u Europi i svi ovise o središnjoj vlasti, što je idealno za gušenje svih kapaciteta i mogućnosti koje imaju regije, rekao je predsjednik PGS-a.

Istaknuo je i da vladajuća koalicija nema rješenja za izlazak iz krize ocjenivši da se gospodarstvo ne može pokrenuti fiskalnom i monetarnom politikom nego jačanjem industrije.

Ustvrdio je da je jedini model uspjeha decentralizacija i regionalizacija pri čemu bi svaka regija jačala svoje potencijale.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1