MO Banderovo

13.05.2015.

Poziv na organiziranu posjetu zgradi OŠ/SE Gelsi i parku Mlaka

Programskom aktivnošću Vijeća Mjesnog odbora Banderovo - Upoznajmo Banderovo, u subotu, 16. svibnja 2015. godine pripremamo organiziranu posjetu zgradi Osnovne škole/Scuole elementare "Gelsi" i parku Mlaka.

Poziv na organiziranu posjetu zgradi OŠ/SE Gelsi i parku Mlaka

Cilj ovog programa je upoznavanje građana s ljepšom, zelenom stranom naselja, opterećenog intenzivnim prometom, otkrivanje zelenih površina za koje većina stanovnika niti ne zna, otkrivanje arhitektonske i povijesne vrijednosti palača obrazovnih ustanova i razmjena iskustava u uređenju zelenih površina.

Zgrada u kojoj se danas nalazi OŠ/SE Gelsi sagrađena je 1907. godine. "Stariji stanovnici ovoga kraja, Štrange i Banderova, pričaju da je bila najmodernija škola u Rijeci. Imala je centralno grijanje i tople tuševe. Njezin vanjski izgled se mijenjao samo utoliko što je zub vremena učinio svoje..."

Park Mlaka – Cecilinovo  - maštovita vizija parka odraz je romanticizma historicizma druge polovice XIX stoljeća. Uloga arhitekta u rješavanju te zadaće bila je da oplemeni krajolik i da na toj osnovi između modernog središta Rijeke, vezanog uz luku i Korzo , te industrijske zone, koncepcijom parka riješi riječku scenu.

POZIVAMO sve zainteresirane građane, da nam se pridruže u organiziranoj posjeti zgrade  OŠ/SE Gelsi i parka Mlaka, u subotu, 16. svibnja 2015. godine (okupljanje je u 10,00 sati ispred  ulaza u školu).

Radujemo se Vašem odazivu! 

(Đ.D.)

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Banderovo