MO Mlaka

21.02.2018.

Posjetili smo park Mlaka

U subotu, 17. veljače, u sklopu programske aktivnosti iz područja kulture Vijeća mjesnog odbora Banderovo, realizirana je edukativna šetnja Rijekom – upoznajmo svoj grad „Volim Rijeku“, a posjetili smo park Mlaku poznat i kao Giardino Pubblico.

Posjetili smo park Mlaka

Šetnji parkom uz prekrasni sunčani dan odazvalo se više od stotinjak zainteresiranih građana, a sve to zahvaljujući stručnom vodstvu povjesničara umjetnosti prof. Theodora de Canzianija, koji nas je opet oduševio svojim zanimljivim i iscrpnim izlaganjem.

Park Mlaka spada među najstarije i najljepše parkove u Rijeci, a nastao je na nekadašnjem ladanjskom posjedu baruna Jurja Vranyczanyja od kojeg je Općina kupila zemljište. Zamislio ga je poduzetni gradonačelnik Giovanni Ciotta, kao svojevrsnu granicu između centra grada i zapadnog predgrađa, a projektirao ga je 1874. godine nadareni mladi arhitekt dr. Filiberto Bazaring. Park je projektiran tako da bi združio arhitekturu s prostorom, raslinjem i tekućom vodom u divno jedinstvo. Maštovita vizija parka odraz je romanticizma historicizma druge polovice XIX stoljeća.

Uloga arhitekta u rješavanju te zadaće bila je da oplemeni krajolik i da na toj osnovi između modernog središta Rijeke, vezanog uz luku i Korzo Deak (današnja Krešimirova ulica) te industrijske zone, koncepcijom parka riješi riječku scenu. Biljnu osnovu gornjega dijela parka, smještenog na blagoj padini, činila je postojeća šuma hrasta medunca i lovor.

Dugo je godina bio omiljeno gradsko sastajalište, priređivani su promenadni koncerti, radnici su održavali prvomajske mitinge. S vremenom je park izgubio svoju aktivnu ulogu u životu grada. U novije vrijeme uređen je travnjak sa cvjetnim gredicama, a 2016. godine u južnom dijelu parka postavljeni su edukativni eksponati – glazbena ograda i zvučno zrcalo. Eksponati su postavljeni u sklopu autorskog projekta „Parka znanosti“, koji je zamišljen s ciljem da se javna površina oplemeni interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama.

Zahvaljujemo g. Theu de Canzianiju koji nas je i ovoga puta oduševio svojim izlaganjem i zanimljivim pričama.

Najavljujemo slijedeću šetnju gradom za subotu, 17. ožujka 2018. godine, kada ćemo prošetati Industrijskom ulicom (Ulica Milutina Barača), a sve zainteresirane informirati ćemo putem medija.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Mlaka