MO Srdoči

13.05.2015.

Održana akcija čišćenja okoliša

Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi Srdoči je četvrtu godinu za redom obilježio je Dan planete Zemlje akcijom čišćenja pod nazivom Zelena čistka. Aktivisti dobrovoljnih darivatelja krvi su na platou kod osnovne škole Srdoči postavili šator Crvenog križa gdje je bilo zborno mjesto za održavanje akcije.

Održana akcija čišćenja okoliša

Akcija je održana 9. svibnja 2015.godine od 9 do 12.00 sati na području naselja Srdoči i Grbci. Ova akcija se trebala održati 18.travnja 2015., u povodu Dana planete Zemlja, ali zbog loših vremenskih prilika, dva puta je odgađana, tako da se zelena čistka spojila sa plavom čistkom.

Na početku akcije sve volontere, koji su se odazvali ovoj akciji, pozdravio je Mile Jelača, predsjednik Aktiva DDK Srdoči i koordinator akcije Zelena čistka, zahvalio im na dolasku i dao kratke upute i raspored čišćenja, te ih upozorio da su svi suglasni da su akciji pristupili na vlastitu odgovornost.

Akciji je pristupilo 35 sudionika, od kojih je bilo 7 volontera iz Zagreba, Zaprešića, Splita i Karlovca, koje je pozvala Udruga Žmergo. Petnaest volontera je u tradicionalnim kutama sa obilježjem aktiva DDK-a Srdoči, kao nositelj ove akcije, predvodila sve volontere, te Udruga Mavrica Srdoči i MO Srdoči. U akciju se uključila i OŠ Srdoči. Sudionici akcije bili su podijeljeni u dvije grupe sa zadatkom da svaka očisti svoj dio površine. Prva grupa je čistila naselje Srdoči: okoliš dječjih igrališta, škole i dječjeg vrtića, a druga grupa se uputila u dio naselja Blečići, gdje su očistili šumicu između MO Srdoči i MO Grbci. Jedina poteškoća pri ovoj čistki je bila vrlo bujna vegetacija, pa je bilo malo otežanije skupljanje otpada. Unatoč tome, zacrtano je napravljeno.

Akcija je uspješno provedena. Napunjen je jedan kontejner, koji je KD Čistoća Rijeka postavila u ulici Gustava Krkleca, a drugi u ulici Dragutina Tadijanovića nešto manje i pedesetak vreća sitnijeg otpada, koji je zbrinut u komunalnim bajama po naselju.
Nakon završetka akcije upriličeno je mjerenje krvnog tlaka. Za sve sudionike akcije MO Srdoči je pripremio osvježavajuću okrijepu, krafne i kolače, koje je donirala Pekara Šumci.

Pohvaliti treba sve sudionike, koji su vrlo kvalitetno očistili sva dječja i sportska igrališta u Srdočima i okoliš oko stambenih zgrada i šumicu između Srdoča i Grbci. Okoliš oko osnovne škole su očistili učenici OŠ Srdoči još 17. travnja 2015., tako da je taj prostor već bio očišćen. Na toj akciji su učestvovali i volonteri Aktiva DDK Srdoči. Bez logistike, koju nam je pružio MO Srdoči, KD Čistoća Rijeka, Udruga Žmergo, OŠ Srdoči i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, ova akcija ne bi bila potpuna, pa im svima velika hvala.

I na kraju treba reći: pored toga što je akcija uspjela, postoji velika zamjerka građanima Srdoča što se nisu odazvali u većem broju, pa se postavlja pitanje, koliko smo svjesni značaja ekologije i gdje nam je svijest i savijest da naše naselje učinimo ljepšim i za život ugodnijim. Međutim, treba biti ustrajan i nadati se da će se građani ipak probuditi, pa se može već iduće godine očekivati veći odaziv ljudi.

Predsjednik Aktiva:
Mile Jelača, dipl.oec.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Srdoči