MO Draga:

22.12.2010.

Darivanje i druženje uz Eko etno jabuku

Vijeće Mjesnog odbora “Draga” organiziralo je u nedjelju 19. prosinca 2010. godine u Hrvatskom domu Draga, prikazivanje projekcije igrano – dokumentarnog filma pod nazivom Jabuka o Božiću iz serijala „jabuka o…“ koji nastaje pod redateljskom palicom gospodina Igora Modrića.

Darivanje i druženje uz Eko etno jabuku

Kako svake godine tako i ove godine ekipa jabuke u vrijeme blagdana koji dolaze sjeda u imaginarni videobus  i putuje našim krajem. Prva postaja vozila koje pokreće jabučni ocat (čitaj inat i dešpet) bila je Draga pa su tako Jabukovci prikazali jedan od svojih video uradaka a tema istog je Božić i blagdani koji nam dolaze.

Koliko zapravo traju božićni blagdani? Zašto sijemo pšenicu? Kakvi su nekada bili običaji darivanja? Kako su naši stari slavili Božić, kako kitili božićno drvce i kakvim se darovima veselili? Koje je običaje “pojelo” vrijeme, a koji su odoljeli novim tekovinama? Na ta i mnoga druga pitanja vezana za običaje i tradiciju Primorsko-goranske županije i Gorskoga kotara odgovore traži i daje “Jabuka”, dokumentarni film koji potpisuju Alen Polić i Igor Modrić.

Kako bi sačuvali stare običaje našeg kraja, ekipa Jabuke putuje i priređuje projekcije filmova i na taj način zabavlja i podučava posjetitelje projekcija. Ove smo godine imali priliku jabuku upoznati i na festivalu melodije Istre i Kvarnera gdje je skladba „Hajdemo draga“ osvojila brojne nagrade publike i struke.

Zašto “Jabuka”? Zato jer jabuka ne pada daleko od stabla, jer je simbol ljubavi i zdravlja, kaže Alen Polić, Zlobinjar neraskidivo povezan s rodnim krajem i njegovom tradicijom, glazbenik koji iz narodne baštine crpi inspiraciju i za note, i za stihove, jedan od onih koji ne dopuštaju da se stare navade zaborave. Na „jabučnom“ druženju ekipa jabuke mještane Drage zabavljala je  pjesmom i svirkom uz harmoniku.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Sušačka draga