VIDEO

25.10.2018.

Zoran Žmirić u prepunom Ex librisu predstavio svoj novi roman "Pacijent iz sobe 19"

Autor: Damir Jevtić

U prepunom antikvarijatu "Ex libris" sinoć je predstavljena nova knjiga riječkog autora i glazbenika Zorana Žmirića „Pacijent iz sobe 19“. Riječ je o njegovoj osmoj knjizi, drugoj u izdanju Hena coma. U razgovoru s književnikom Enverom Krivcem, Žmirić je rekao da je ovaj roman duhovni brat blizanac njegovog "Blockbustera". Naime, glavni lik u ovom romanu gradski je dečko Vanja Kovačević koji je na svoj devetnaesti rođendan poslan u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

U prepunom antikvarijatu Ex Libris sinoć je predstavljena nova knjiga riječkog autora i glazbenika Zorana Žmirića „Pacijent iz sobe 19“. U razgovoru s književnikom Enverom Krivcem, Žmirić je rekao da je ovaj roman duhovni brat blizanac njegovog

Monolog pred psihijatrom Vanja započinje svojim devetnaestim rođendanom, danom kad je na dar dobio pušku u ruke, a onda progovara o mnogim ključnim točkama svog djetinjstva, odrastanja, ratovanja, očinstva, preživljavanja i ubijanja.

U prepunom antikvarijatu Ex Libris sinoć je predstavljena nova knjiga riječkog autora i glazbenika Zorana Žmirića „Pacijent iz sobe 19“. U razgovoru s književnikom Enverom Krivcem, Žmirić je rekao da je ovaj roman duhovni brat blizanac njegovog U kontrastu između zastrašujućih ispovijedi Vanje vojnika i nježnih sjećanja Vanje iz vremena prije rata cijeli je svemir oduzetih mogućnosti, cijeli vremeplov potencijalnog života koji se više nikad ne može dogoditi. Ta fantomska bol oduzete mladosti u literarnoj interpretaciji Zorana Žmirića mogla bi se upisati među najpotresnije stranice suvremene hrvatske književnosti.

Veliki interes pokazali su Riječani i za Žmirićevu knjigu pa je tako prodano svih 40 primjeraka donesenih na promociju.