Riječki autor gostuje u Ex librisu

09.05.2019.

Zoran Žmirić 13. svibnja predstavlja svoju novu knjigu "Kaleidoskop"

Riječki pisac i glazbenik Zoran Žmirić u ponedjeljak, 13. svibnja u 19 sati u Antikvarijatu Ex libris predstavit će svoju novu knjigu „Kaleidoskop“, u izdanju zagrebačke kuće Hena Com. Riječ je o zbirci priča, čije se radnje odvijaju u Rijeci na dobro poznatim lokacijama. S autorom će o knjizi razgovarati Enver Krivac.

Kako se navodi u opisu knjige, ljudi koje Zoran Žmirić vidi kroz leću svog literarnog kaleidoskopa žive svoje isječke stvarnosti, zaustavljene u trenutku kad je svijest načas odustala od rutine, podignula pogled i uhvatila se za naizgled malu i naizgled nevažnu stvar, prizor, misao, pokret zbog kojeg je dan ispao iz matrice i donio razliku. „U tom jednom trenutku koji postaje tema priče događa se emocija koju i junak i čitatelj mogu proživjeti na način koji u život nosi neki novi pogled, stav, promjenu ili misao nakon koje puno toga više neće, ili barem ne mora, biti isto – a sve to bez pretenzije da se nude odgovori ili donose „rješenja“. Svaka je slika, svaki prizor iz kojeg nastaje priča, tek buba u uhu naše savjesti", dodaje se u nastavku.

Riječki pisac i glazbenik Zoran Žmirić u ponedjeljak, 13. svibnja u 19 sati u Antikvarijatu Ex libris predstavit će svoj novi roman  „Kaleidoskop“, u izdanju zagrebačke kuće Hena Com. S autorom Zoranom Žmirićem razgovarat će Enver Krivac.Ističe se također da "Kaleidoskop" Zorana Žmirića nije knjiga koja se samo čita. "Ona se i promatra, istražuje, osluškuje, te svakim našim čitanjem nanovo ispisuje između redaka – tamo  gdje smo se prepoznali, zamislili i osjetili da je prozni kaleidoskop namješten na našu „frekvenciju“, bez obzira jesmo li čuli glas emocija ili „samo“ zdravog razuma."

Zoran Žmirić dobitnik je brojnih književnik nagrada, a ovih dana njegov roman „Pacijent iz sobe 19“, također u izdanju Hena Com, ušao je među 11 polufinalista za Tportalovu književnu nagradu za najbolji hrvatski roman u 2018. godini. Ova nominacija potvrda je kvalitete Žmirićevog romana koji je, uz sjajne kritike, do sada doživio čak tri izdanja.

Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, prevođen na engleski, talijanski, poljski, slovenski i ukrajinski. Dosad je objavio: "Kazalište sjena" (Adamić, 2002.), "Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man" (Meandar, 2005.), "Blockbuster" (VBZ, 2009. i AdPublik 2012.), "Riječke rock himne" (KUD Baklje, 2011.), "Snoputnik" (Hrvatsko društvo pisaca, 2014.), "Zapisano metkom" (Studio TiM, 2015.), "Putovanje desnom hemisferom" (Hena com, 2017.), "Pacijent iz sobe 19" (Hena com, 2018.).