VIDEO

25.05.2017.

Žena koja je oblikovala naš grad: Održana tribina o bivšoj gradonačelnici Nedi Andrić

Autor: Damir Jevtić

Druga tribina u sklopu građanske akcije "Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad" Zaklade Sveučilišta u Rijeci posvećena je javnom djelovanju i bivšoj gradonačelnici Rijeke Nedi Andrić.

Druga tribina u sklopu građanske akcije

Tribina se održala 24. svibnja u Antikvarijatu Ex Libris, a sudjelovali su novinar i publicist Neven Šantić s izlaganjem “Neda Andrić – političarka koja je obilježila suvremenu Rijeku”, a u kasnijoj raspravi pridružila mu se Mirela Holy, političarka i voditeljica diplomskog studija na Veleučilištu VERN, Kristina Posilović, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ-a, te Katarina Mikulić ispred udruge Pariter. Modertarica tribine bila je Elvira Marinković Škomrlj, glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci.

Neda Andrić bila je gradonačelnica između 1969. i 1974. Tijekom njenog mandata Rijeka počinje vršiti velika ulaganja u promet, turizam i industriju. Među izgrađenim objektima toga razdoblja su Zračna luka Rijeka, lučki kontejnerski terminal, tvornica brodskih motora u 3. Maju, prva dionica autoceste u Jugoslaviji, prvi moderni trgovački centar Robna kuća Korzo, ali i kontroverzna Koksara. Andrić je sudjelovala i u osnivanju Ekonomskog, Pravnog i Hotelijerskog fakulteta te bila prva dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.