Rijeka 2020 - EPK

05.09.2019.

Zbog najave lošeg vremena gastro program Porto Etno festivala održat će se u subotu

Zbog najave lošeg vremena, gastro program Porto Etno festivala planiran za petak 6. rujna u 18 sati, održat će se samo u subotu 7. rujna i trajat će od 10:30 do 17 sati na Trgu 128. brigade HV-a u Rijeci. Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane kuhinja nacionalnih manjina moći kušati po cijeni od 10 kuna.

Sjajan glazbeni program trećeg Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije, koji se organizira u okviru projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, ponovno potpisuje Zoran Majstorović, glazbeni voditelj festivala. Festival će se održati u Rijeci od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa) i ugostit će zanimljiva glazbena imena poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove.
Foto: Rijeka 2020, press

U gastro programu sudjeluju; Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD “Bazovica”, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, expats Rijeka - Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini, Sjedinjene Američke Države i Ri gastro. 

Glazbeni program u petak, 6. rujna, održat će se kako je ranije najavljeno s početkom u 21 sat na Trgu Riječke rezolucije u Rijeci. Kao zvijezde večeri nastupit će najbolji romski puhački orkestar na svijetu, Boban Marković Orkestar, koji je svjetsku pozornost privukao još ranih devedesetih nakon uspješne suradnje s Emirom Kustruricom za čije su filmove 'Underground' i 'Arizona dream' napisali većinu glazbe. Osvojili su sve nagrade koje se u svijetu puhačke glazbe mogu osvojiti i pokorili sve koncertne i festivalske pozornice svijeta. Toliko su puta osvojili prvu nagradu na legendarnom Guča festivalu, da su se morali prestati natjecati. Mješavina tradicionalne romske glazbe i zapadnjačkih utjecaja, od jazza i funka do klasika Židovske tradicijske glazbe, virtuozna svirka i energična scenska pojava samo su neki od razloga njihovog iznimnog uspjeha kod publike i kritike širom svijeta. 

Nakon Boban Marković Orkestra na pozornicu će se popeti talijanski North East Ska Jazz Orchestra, originalni talijanski sastav koji čini 14 mladih i obrazovanih glazbenika koji jazz obogaćuju ska, reagge i rocksteady ritmovima. Muški i ženski vokali inspirirani su jamajkanskim i afro-američkim izričajem čiju glazbenu pozadinu čine saksofoni, trube, tromboni i ritam sekcija. Osim solo nastupa, North East Ska Jazz Orchestra, izvest će koncert uz talijanski dub band Wicked Dub Division čija glazba vješto miješa reggae zvuk s dubom. Za sjajanu glazbenu selekciju u pauzama između bendova zadužen je DJ Emir Fulurija koji će posjetitelje odvesti na plesno putovanje kroz cijeli svijet. afrobeat, highlife, cumbia, taranta, rumba, gnawa, desert blues, balkanbeat i ostali plesni žanrovi iz cijelog svijeta dio su Emirovog repertoara.

Glazbeni program planiran za subotu održat će se prema ranije najavljenom rasporedu https://rijeka2020.eu/projekti/porto-etno/glazba-2/.

Festivalske ulaznice za glazbeni dio programa petak i subotu prodaju se po pretprodajnoj cijeno od 100 kuna, a na ulazu će koštati 150 kuna. Dnevne ulaznice za petak i subotu u pretprodaji koštaju 70 kuna, dok će na ulazu biti 100 kuna. Popust od 20 % imaju studenti, umirovljenici i nezaposleni. Osobe s invaliditetom ulaze besplatno, djeca do 12 godina ulaze besplatno uz pratnju roditelja.