56. Goranovo proljeće

13.03.2019.

Zbirci "Mehanika peluda" Martine Vidaić nova nagrada Goranovog proljeća

Autor: HINA .hr

Zbirka "Mehanika peluda“ Martine Vidaić osvojila je novouvedenu Nagradu Ivan Goran Kovačić 56. Goranovog proljeća, namijenjenu najboljoj pjesničkoj knjizi, dok je Goran za mlade pjesnike dodijeljen Denisu Ćosiću.

Zbirka "Mehanika peluda“ Martine Vidaić osvojila je novouvedenu Nagradu Ivan Goran Kovačić 56. Goranovog proljeća, namijenjenu najboljoj pjesničkoj knjizi, dok je Goran za mlade pjesnike dodijeljen Denisu Ćosiću.

Marko Pogačar, predsjednik odbora Goranovog proljeća, na konferenciji za medije rekao je da će se nova nagrada dodjeljivati bijenalno, kao i Goranov vijenac, nagrada za životno djelo, opus i ukupni doprinos. Pogačar ističe kako je takav tip nagrade "bolno nedostajao" domaćoj pjesničkoj sceni. "Teško je reći zašto ju dosad nismo imali, za prozna djela i romane imamo ih čitav niz, a za pjesništvo ne, pa smo  odlučili ispuniti tu prazninu", dodao je.

Žiri, u kojem su bili Tonko Maroević, Dorta Jagić i Branislav Oblučar, odabrali su laureatkinju između više od 100 knjiga pristiglih na natječaj, a prema njihovom obrazloženju, ta iznimno zaokružena i cjelovita nova pjesnička zbirka "kao da se sastoji od niza posebnih svjedočenja, iskaza nebrojenih – i tek okvirno određenih – lica (i stvari, i pojava) što govore."

Martina Vidaić (Zadar, 1986.), profesorica hrvatskog jezika i književnosti, do sada je objavila tri zbirke pjesama: "Era gmazova", "Tamni čovjek Birger" i nagrađenu "Mehaniku peluda" (u izdanju Hrvatskog društva pisaca). Pjesme su joj objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014., u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva Ritualul omului fericit - 18 poeti croati tineri, kao e-knjiga L'insopportabile delicatezza della polvere te u relevantnim književnim časopisima.

Mladi pjesnik Denis Ćosić nagrađen za "Crveno prije sutona"

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike, koja se dodjeljuje od 1977. godine, pristigla su ukupno 54 rukopisa, među kojima je žiri - Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Martina Vidaić jednoglasno odabrao Ćosićev "Crveno prije sutona".

Rukopis se istaknuo kao "kompaktna knjiga pjesama u prozi koja od početka do kraja drži visoku napetost poetske ispisanosti na razini oblikovanja teksta cijele knjige i na razini oblikovanja svakoga pojedinačnog teksta unutar cjelina naslovljenih U žutoj travi, Crveno prije sutona, Kopito od zvijezda i Podijeliti pomrčinu."

Denis Ćosić (Karlsruhe, 1996.) osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Požegi, a sada studira turistički menadžment u Zagrebu. Pjesme su mu zastupljene u nekoliko zbornika, časopisa, sudjeluje u raznim književnim tribinama i večerima čitanja poezije. Pjesme su mu prevođene na slovenski.

Žiri je pohvalio još rukopise Tomislava Augustinčića (Ipak, zora), Nine Bajsić (Pjesme za svaki slučaj), Lane Bojanić (Pribor za lov i vremeplov), Karle Crnčević (Linije bijega) te Ljiljane Logar (Zbirka).

Pjesnička karavana od Zagreba do Lukovdola i Rijeke, pa natrag

Najstarija hrvatska pjesnička manifestacija ove će se godine održati od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli, gdje će se, uz dodjele upravo objavljenih nagrada, održati niz pjesničkih čitanja i susreta s publikom. Ugostit će 40 pjesnika iz 14 zemalja, koji će čitati na vlastitim jezicima, uz prijevod na hrvatski.

Ana Brnardić Oproiu, članica odbora Goranovog proljeća, najavila je da se ovogodišnje, 56. Goranovo proljeće otvara 20. ožujka na Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti, a pjesnička karavana  potom odlazi u Lukovdol gdje će se dan kasnije u podne održati svečana dodjela nagrada.

"Festival potom seli u Rijeku, gdje će se pjesnička čitanja održati u Palachu, a u petak se u riječkom Book caffeu Dnevni boravak, predstavlja platforma Versopolis i u Klubu Kotač organiziraju pjesnička čitanja", dodala je.

Pjesnička platforma Europske unije Versopolis posvećena je većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih europskih pjesnika, s Goranovo proljeće njezin je dio s 15 drugih velikih pjesničkih festivala iz 15 zemalja.

U fokusu Goranovog proljećae ove će godine biti frankofono pjesništvo, s petero gostiju iz Belgije, Francuske i Švicarske.

Festival završava u subotu, 23. ožujka, u MM centru Studentskog centra, gdje će pjesničku večer pratiti glazbeni program. Nastupit će laureati, renomirani hrvatski pjesnici i pjesnikinje, inozemni gostujući pjesnici i gosti Europske platforme za mlade pjesnike Versopolis. Za glazbu su zaduženi Ivan Grobenski i grupa Šumski, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe.

Na konferenciji je predstavljena i skulptura Nagrade Ivan Goran Kovačić, djelo akademskog kipara Igora Rufa.