Danijel Frka, Marino Brzac i Marjan Radović izlažu u Palachu

16.03.2012.

Zaron u plavetnilo - izložba podvodne fotografije u Galeriji Palach

Izložbu pred Vama, putujuću izložbu podvodne fotografije Međunarodnog festivala podvodnog filma „Bijeli lav“ iz Rovinja, pripremili su fotografi čije fotografije prolaze baš svaki kritički sud. To su Marjan Radović, Danijel Frka i Marino Brzac, vrhunski hrvatski podvodni fotografi koji, svatko u svojoj „mikro branši“, mogu mnogošto pokazati. Vidimo različite motive: olupine brodova i aviona, podvodne organizme, modele snimane u moru i bazenu, te motive drugih oku najčešće nevidljivih podvodnih čarolija.

ZARON U PLAVETNILO

Za ovu je priliku odabran samo dio fotografija premijerno prikazanih na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu podvodnog filma „Bijeli lav“ koji će se krajem rujna 2012. po treći put održati u Rovinju i na Crvenom otoku.

Autori podvodne fotografije

Danijel Frka
dugogodišnji je instruktor ronjenja i podvodne fotografije. Na natjecanjima u podvodnoj fotografiji u zemlji i inozemstvu ostvaruje zapažene rezultate među kojima izdvaja brončanu medalju za „Ambijent s modelom“ sa Svjetskog prvenstva u podvodnoj fotografiji u Turskoj 2011. Bavi se istraživanjem jadranskog pomorstva i zrakoplovne povijesti na hrvatskim prostorima, sudjeluje na raznim ekspedicijama, koautor je knjiga „Tajne Jadrana“, „Hrvatski zrakoplovi u Domovinskom ratu“ i „Zrakoplovstvo NDH“. Zajedno sa suradnikom Marinom Brscem autor je i scenarist dokumentarca „Viški brodolomi“ te jedan od autora nagrađivane serije „Veliki brodolomi Jadrana“. Suradnik je mnogih časopisa tematikom vezanih za more.

Marino Brzac profesionalni je ronilac koji je svojom kamerom snimio mnoge TV projekte kao i nekoliko svjetskih prvenstava u ronjenju na dah i drugih podvodnih prvenstva. Redoviti je član i snimatelj mnogih arheoloških ronilačkih ekspedicija Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Njegov najveći uspjeh bio je serijal TV dokumentaraca „Veliki brodolomi Jadrana“ i dokumentarni film „Deth at down“ za History chanel za koji je radio kao glavni podvodni snimatelj. Prije nekoliko se godina ozbiljno počeo baviti i podvodnom fotografijom pa je na Državnom prvenstvu u podvodnoj fotografiji 2009. osvojio prvo mjesto, a dvije su njegove fotografije na 3. CMAS svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Južnoj Koreji ušle u izbor od prvih deset. 

Marjan Radović  je instruktor ronjenja i podvodne fotografije u nekoliko međunarodnih udruženja. Podvodnom se fotografijom počeo baviti 2000. Do danas je imao 8 samostalnih i 30 skupnih izložbi. Njegove su fotografije objavljene u svim specijaliziranim časopisima za more u zemlji, a mnoge i u inozemnim časopisima iste tematike. Dobitnik je brojnih nagrada za najbolju fotografiju a među vrijednima izdvaja osvajanje finala na prestižnom natjecanju Underwater photography 2010. Od 2006. je službeni podvodni fotograf i snimatelj međunarodnog prvenstva u ronjenju te drugih manifestacija u organizaciji ronilačkog saveza PSS i NAUI. Autor je originalnog projekta „Pogled u plavo“ kojim na jedinstven način, podvodnim izložbama, predstavlja fotografije hrvatskog mora i bazena. 

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Centar
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1