FOTOGALERIJA

14.06.2019.

Započeli Dani slovačke kulture u Rijeci

Autor: Smiljana Radović Lagator

U Državnom arhivu u Rijeci sinoć su svečano otvoreni 19. po redu Dani slovačke kulture u Rijeci, u sklopu kojih je pripremljen bogati kulturni i gastronomski program. U petak, 14. lipnja od 9 do 16 sati na Jadranskom trgu Riječani i njihovi gosti moći će se upoznati sa slovačkim narodnim nošnjama te uživati u ponudi gastronomskih specijaliteta te kulturnom programu u izvođenju skupina iz Rijeke, Slovačke i Mađarske.

Foto: Goran Grudić
Foto: Goran Grudić

Ovom manifestacijom želi se kroz bolje upoznavanje slovačke kulture stvoriti čvršće veze između slovačkog i hrvatskog naroda. Kako je kazala predsjednica Matice slovačke Rijeka Miroslava Gržinić, ovogodišnji Dani slovačke kulture u Rijeci održavaju se u sklopu obilježavanja Dana sv. Vida te 25. godišnjice djelovanja Matice slovačke Rijeka. Proslava jubileja započela je tradicionalnom uskršnjom izložbom, nastupima u Slovačkoj, a nastavit će se sudjelovanjem u manifestaciji Porto Etno te svečanom akademijom u prosincu. Tijekom cijele godine riječki Slovaci prikazuju svoj rad, koji je ove godine obogaćen i dvama novim aktivnostima, keramičarskoj i glumačkoj sekciji.

U Državnom arhivu u Rijeci sinoć su svečano otvoreni 19. po redu Dani slovačke kulture u Rijeci, u sklopu kojih je pripremljen bogati kulturni i gastronomski program. U petak, 14. lipnja od 9 do 16 sati na Jadranskom trgu Riječani i njihovi gosti moći će se upoznati sa slovačkim narodnim nošnjama te uživati u ponudi gastronomskih specijaliteta te kulturnom programu u izvođenju skupina iz Rijeke, Slovačke i Mađarske.U ime Grada Rijeke otvaranju Dana slovačke kulture u Rijeci prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, koji je istaknuo kako je Matica slovačka Rijeka, iako mala udruga značajna po svojim aktivnostima. Podsjetio je kako slovačka kultura ima svoje posebno mjesto, kao i sve ostale manjinske kulture koje djeluju u Rijeci, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Istaknuo je kako će Grad Rijeka i u budućnosti pratiti sve aktivnosti Matice slovačke Rijeka kojima uvelike obogaćuju život našeg grada.

U sklopu Dana slovačke kulture u prostorima Matice slovačke Rijeka, Korzo 35, priređena je izložba narodnih nošnji Slovačke, a u Držanom arhivu Rijeka prikaz dopune narodni nošnji kojima se ukrašava glava.

Još u četvrtak su tradicionalno u more spušteni vijenci u spomen svim iseljenim Slovacima, danas u popodnevnim satima u Voloskom će biti položeni vijenci na spomen-ploču Svetozaru Hurbanu Vajanskom, slovačkom pjesniku, novinaru i političaru, dok je za goste Matice Slovačke u subotu pripremljen i izlet brodom po Kvarneru.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1