Radovi bi mogli trajati i do dvije godine

29.07.2010.

Za restauraciju Koloseuma potrebno 25 milijuna eura

U potrazi za sponzorima početkom kolovoza bit će raspisan natječaj za prikupljanje 25 milijuna eura potrebnih za obnovu Koloseuma, simbola Rima koji je sada u derutnu stanju, objavili su u srijedu ministar kulture Sandro Bondi i gradonačelnik Rima Gianni Alemanno.

Koloseum

"Suočeni smo s velikim izazovom koji će na međunarodnoj razini biti primjer ujedinjenja snaga privatnog i državnog sektora", ocijenio je Alemanno.

Za primjer je naveo restauraciju Michelangelovih freski u Sikstinskoj kapeli koje su ponovo zabljesnule zahvaljujući pokroviteljima.

U službenom listu će 4. kolovoza biti objavljen natječaj, a kandidati će moći predati svoje ponude do 15. rujna.

Radovi bi mogli početi nakon listopada i trajati dvije godine, rekao je ministar kulture i naglasio da su u potragu za sponzorima koji bi financirali radove krenuli zbog teške gospodarske situacije.

Bit će određena i ograničenja za reklame pa se na skelama neće isticati logo tvrtke sponzora, a poruke tvrtke će morati biti inovativne i nipošto napadne te isticati kulturnu vrijednost restauracije.

Na pročelju Koloseuma su vidljivi tragovi nevremena i automobilskog onečišćenja (2.000 automobila na sat, kako tvrde ekolozi), a u svibnju su s tog spomenika otpadali komadi žbuke.

Broj posjetitelja rastao je u zadnjih desetak godina s milijun na 6 milijuna. Razlog tomu je planetarni uspjeh filma Ridleya Scotta "Gladijator" iz 2000.

Gradnja Koloseuma počela je 72. godine u doba cara Vespazijana, a dovršena je desetak godina poslije, za vladavine njegova sina Domicijana.

Koloseum je imao 50.000 mjesta za sjedenje (i 10.000 stajaćih mjesta), pa čak i pokretni krov od platna. Bio je to veličanstveni kompleks graditeljstva i kiparstva u kojem su održavane i pomorske bitke s pravim brodovima. Za te bi prigode arena bila potpuno ispunjena vodom, a kanal za dotok vode se još uvijek nalazi ispod crkve sv. Klementa, nedaleko od Koloseuma.