Riječki umjetnik održao jednodnevnu umjetničku akciju u Galeriji Juraj Klović

18.12.2014.

Vlastitost Borislava Božića

Autor: Zoran Krušvar

16. prosinca, u novom prostoru Galerije Juraj Klović riječkog HDLU-a, Borislav Božić proveo je jednodnevnu umjetničku akciju nazvanu "Vlastitost". Povod za ovu akciju jest otvorenje novog galerijskog prostora, a postav Božićevih radova osmišljen je kako bi se uklopio u već postavljenu skupnu izložbu članova HDLU-a.

16. prosinca, u novom prostoru Galerije Juraj Klović riječkog HDLU-a, Borislav Božić proveo je jednodnevnu umjetničku akciju nazvanu \"Vlastitost\". Povod za ovu akciju jest otvorenje novog galerijskog prostora, a postav Božićevih radova osmišljen je kako bi se uklopio u već postavljenu skupnu izložbu članova HDLU-a.

Borislav Božić u svom se radu bavi pitanjem identiteta i time kako na njega utječe okruženje kojim upravlja korporativni kapital. Suočeni s realnošću kakvu nam prezentiraju globalni mediji, prinuđeni smo pitati se što se događa sa svijetom i nama u njemu? Koje je naše mjesto, naša uloga i naš identitet? U tom propitivanju Božić se služi jasno prepoznatljivim elementima, kao što je desk s međunarodnim tiskovinama, crveni tepih ili modificirana rubikova kocka. Posebno upečatljiv je smještaj njegovih radova u prostoru, gdje oni stvaraju vizualnu stazu, nit vodilju, predstavljenu serijom autoportreta koji se postepeno gube, pretvaraju u ništavilo, simbolizirajući tako gubitak identiteta, ili možda put u ništa. Na koncu tog puta, na galerijskom zidu nalazi se Božićev rad, bijele boje. Ali, odmah ispod njega nalazi se rad "Važeći dokument" Silvije Đolonge, koji nije dio Božićevog projekta i nema veze s njime, međutim svojom bjelinom i svojim sadržajem (poništena hrvatska putovnica, obojena u bijelo) savršeno se uklapa i nadopunjava Božićevu cjelinu.

Uz izložene radove, Božić je također pozvao i posjetitelje na sudjelovanje u radionici autoportreta, koji će biti objedinjeni u Knjigu grupnog autoportreta Borislava Božića s popisom svih sudionika radionice.

Vlastitost je jednodnevni projekt, stoga ako ste ga propustili, možete u našoj snimci pogledati razgovor s autorom te nekoliko prizora iz izložbenog prostora.