Mini Art-kino

22.02.2019.

Violeta Moretti na Kino učionici - o iscjeliteljicama, vješticama i babljim pričama

U ponedjeljak, 25. veljače s početkom u 19:00 sati u Mini Art-kinu, Violeta Moretti održat će predavačko-filmsku večer Od iscjeliteljice do vještice - ili odakle nam 'bablje priče'.

Rijeka ima novo Mini Art-kino

Kroz ovu kino učionicu predstavit će se jedan od aspekata ženske povijesti – onaj koji ženu u prošlosti razotkriva kao iscjeliteljicu i poznavateljicu ljekovitoga bilja. Naslanjajući se na knjigu britanske autorice Mary Chamberlain "Old Wives' Tales", koja prikazuje tradiciju uporabe bilja, čaranja i bajanja u svrhu liječenja, zavirit ćemo u povijest mudrih žena, njihove uspone i padove, sve do suvremenoga reafirmiranja iscjeliteljica u sklopu new agea.

Ponešto o sudbini žena koje su se bavile tim vještinama pokazat će nam odsječci iz dokumentarca "Before Salem: Witchcraft Trials and the Historic Persecution of Witches". Dok s jedne strane novi duhovni pokreti, poput neošamanizma i suvremenih američkih i britanskih vještica, rekreiraju moćnu ženu, pogledat ćemo i kako je to na Balkanu i u okružju, gdje se još uvijek duboko korijene narodna vjerovanja.

Ima li u našem dijelu Europe osobitih žena – lječiteljica, vračara i vještica, i što o njima kaže popularna kultura, vidjet ćemo u kratkome dokumentarcu pod naslovom "The Truth Behind Serbia's Notorious Witchcraft Subculture". I na koncu, propitat ćemo jesu li sve ovo samo "bablje priče" ili svjedočimo kreiranju novoga arhetipa, kao ogleda generacijama novih žena.

Violeta Moretti rođena je Puljanka. U rodnome gradu diplomirala je kroatistiku i povijest te potom latinski jezik i rimsku književnost. Godine 2014. doktorirala je na Sveučilištu u Zagrebu s temom iz hrvatskoga latinizma. Osim ljubavi prema suvremenim i starim jezicima njezina su strast kulture diljem svijeta, a u slobodno vrijeme bavi se jogom i tai chijem. Zanimanje za Aziju odvelo ju je 2014. u Keralu na jugu Indije, gdje je organizirala tečaj latinskoga jezika za doktorande na Sri Shankaracharya University of Sanskrit. Šest godina bila je lektorica i redaktorica u pulskoj novinskoj kući Glas Istre, a predavačko iskustvo stekla je kroz jedanaest godina rada na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.