Baštinski razgovor u gradskoj knjižnici na Trsatu

25.04.2019.

Večer posvećena Josipu Kulfaneku, vrtlaru koji je ozelenio Sušak

U petak, 26. travnja, u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, okviru Dana Trsata, razgovarat će se o Josipu Kulfaneku, vrtlaru koji je, došavši iz Češke 1926. godine, predano ozeljenjavao Sušak, Rijeku, Brijune...

U petak, 26. travnja, u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka (prizemlje Dvorane mladosti), okviru Dana Trsata, razgovarat će se o Josipu Kulfaneku, vrtlaru koji je, došavši iz Češke 1926. godine, predano ozeljenjavao Sušak, Rijeku, Brijune...

Kao svjedoci njegovog rada i posvećenosti stoje stabla koja još uvijek pamte njegove ruke, pamte vrijeme kada su bili mladice i na trsatskoj goleti uz njegovu predanu njegu odrastali i sazrijevali sve do danas.

U razgovoru sudjeluju: Duško Kežman, Olga Magaš, Daina Glavočić, Dobrila Kraljić, Theodor de Canziani, Ivan Ružić i Daniela Samaržija i naravno svi posjetitelji koji su voljni svojim sjećanjima obogatiti djelo Josipa Kulfaneka koji je uvijek isticao:

 "Ne kidajte cvijeće. Ako ga staviš u vazu, gledat ćeš ga još dan ili dva, a pustiš li ga tu, gdje je, gledati ćeš ga danima" i zato njegovo drveće gledamo još i danas.

Događanje je dio projekta "Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku I, II", a realizira se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val koje provodi RiHub, u sklopu projekta Rijeka2020 - Europska prijestolnica kulture. Cilj programa Zeleni val je aktivno uključivanje građana u ozelenjavanje gradskih veduta, poboljšanje mikroklime, održivosti i bioraznolikosti te razvoj ekološke svijesti, kroz edukativne programe i akcije u javnom gradskom prostoru.