Šestotjedni projekt stranih volontera

23.07.2015.

Uspješno završen projekt "Discover Kvarner"

Autor: Mia Mohorić

U Gradskoj vijećnici održano je zatvaranje projekta „Discover Kvarner“ koji je provodila organizacija AIESEC, a koji je trajao šest tjedana na području Primorsko-goranske županije. Projekt je obuhvaćao istraživanja o kulturnoj i turističkoj ponudi Županije, za čiju je realizaciju bilo zaduženo sedmero stranih studenata iz Indije, Kine, Norveške, Francuske, Ukrajine, Španjolske i Grčke.

Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s međunarodnom studentskom organizacijom AIESEC sudjelovala je u projektu pod nazivom „Discover Kvarner“, koji je obuhvaćao promociju turističkih destinacija Primorsko-goranske Županije. Za istraživanje područja grada Rijeke bili su zaduženi studenti Ujjwal Porwal iz Indije i Sunk Wa Fung iz Hong Konga.
 
Praktikanti su boravili na području Primorsko - goranske Županije u razdoblju od šest tjedana, tijekom lipnja i srpnja ove godine, a uz Turističku zajednicu grada Rijeke u projekt su još bili uključeni: Primorsko - goranska županija, Grad Rijeka, Grad Kastav, Elcon d.o.o. te turističke zajednice Kvarnera, Bakra, Kostrene, Viškova, Kastva i Crikvenice.
 
Sedam praktikanata vršilo je istraživanja o kulturnoj i turističkoj ponudi destinacija u Primorsko - goranskoj županiji, obilazili su događaje u organizaciji turističkih zajednica, intervjuirali lokalno stanovništvo i turiste, fotografirali te snimali video zapise. Sve će to biti dokumentirano u promotivni video sadržaj koji će se moći naći na Internet stranicama općina i turističkih zajednica koje su bile uključene u projekt.

Tijekom svog boravka, praktikanti su slikali i snimali različite kulturne znamenitosti, prirodna bogatstva i događaje te obavljali poslove koje je određena općina ili grad zahtijevala, a koja će biti od koristi za najbolju prezentaciju te destinacije. Nadalje će praktikant tim materijalima promovirati Kvarner u destinacijama iz kojih dolaze.
 
Također, 4. srpnja na Korzu je održan Global Village, sajam kulture u sklopu kojeg je svaki praktikant predstavio autentične proizvode i običaje karakteristične za zemlju iz kojih dolaze.
 
Zatvaranju projekta prisustvovao je i pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke, Ivan Šarar koji je zahvalio mladim praktikantima na uloženom trudu u promociji i istraživanju Kvarnera.

Svoju priliku da kaže nekoliko riječi o boravku na Kvarneru dobila je Hanna iz Norveške, koja je dojmove od šest tjedana pokušala sažeti u nekoliko rečenica. Hanna je objasnila što je bila njihova zadaća u ovom projektu, ali i dodala koliko je oduševljena našom regijom te da se nada skorom povratku ovdje. Alma Halilović, predsjednica organizacijskog odbora organizacije AIESEC, istaknula je kako su iznimno zadovoljni uspjehom ovoga projekta te da planiranje istoga za iduću godinu počinje uskoro te će nastojati iduće godine proširiti ga i ugostit veći broj mladih volontera.