Rijeka 2020 - EPK

06.04.2019.

Uskoro nova atrakcija na lukobranu: Baltazar Lab na brodu Uragan

U RiHubu održana je skupština Poslovnog kluba PartneRi na kojoj su prezentirana dva projekta RIJEKE 2020 odabrana od strane Programskog savjeta i predložena skupštini za odlučivanje o financiranju: Brod Uragan – Baltazar Lab i Delta park. Na skupštini je za financiranje odabran projekt Brod Uragan – Baltazar Lab koji će se sufinancirati u iznosu od pedeset tisuća kuna.Baltazar Lab na brodu Uragan bit će nova atrakcija na lukobranu koja će brod staviti u funkciju vidikovca i dječjeg igrališta s interaktivnim instalacijama. Baltazar Lab je dio programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a izvodi se u okviru programskih pravaca Dječja kuća te Slatko i slano.

Na Trsatskoj gradini četvrtu godinu zaredom održala se znanstveno-popularna manifestacija „Baltazar na Gradini“, inspirirana činjenicom da je Baltazargrad u kultnom crtanom filmu „Profesor Baltazar“ nastao nadahnut upravo našim gradom. Predavačice i predavači sa Sveučilišta u Rijeci ove su godine znanstvenim temama pristupili zaista inovativno te različite grane znanosti kroz zanimljive teme približili publici.
Predsjednik programskog savjeta Jakov Karmelić obrazložio je značaj projekta rekavši kako se Brod Uragan – Baltazar Lab činio najboljim projektom za prvo financiranje jer će izvedba početi već u 2019. godini, a puna implementacija projekta u 2020. godini. Upravo to će doprinijeti tome da se i naš Poslovni klub PartneRi u javnosti proaktivno percipira. Udruzi je važna vidljivost, a brod Uragan nalazi se na atraktivnoj lokaciji na Molo Longu.

Udruga Poslovni klub PartneRi najavila je objavu natječaja za prijavu programa za sufinanciranje kulturnih projekata koji će objaviti u ponedjeljak, 8. travnja 2019. Projekte će na natječaj moći prijaviti pojedinci s prebivalištem ili organizacije sa sjedištem u Primorsko-goranskoj županiji, samostalno ili u partnerstvu, s ciljem podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici i promicanja društveno odgovornog ponašanja te suradnje sa zajednicom kroz ulaganja u kulturu, umjetnost i društvene inovacije. Povećanje vidljivosti i atraktivnosti grada Rijeke i Primorsko-goranske županije na europskoj i svjetskoj razini te veći društveni i ekonomski učinci udruživanjem sredstava javnog i privatnog sektora također su ciljevi poziva na natječaj.

PartneRi će financirati projekte koji kroz kulturu, umjetnost i društvene inovacije nude realna i inovativna rješenja za potrebe lokalne zajednice, doprinose unaprjeđenju kvalitete života građana stvaraju veću vrijednost za širu zajednicu, na održiv način ostvaruju pozitivan društveni učinak u lokalnoj zajednici i nakon završetka financijske potpore, imaju usklađene ciljeve, aktivnosti i proračun i imaju jaku vidljivost u lokalnoj zajednici.